1. yle.fi
  2. Uutiset

SLL torjuu vesivoiman lisärakentamisen

Suomen luonnonsuojeluliitto katsoo, että viime päivien keskustelu vesivoiman lisärakentamisesta on lähtenyt täysin väärille uomille.

luonto

Esimerkiksi jälleen esiin nostetut Vuotoksen ja Iijoen Kollajan allashankkeet tuottaisivat mitättömän määrän sähköä, mutta luontoa hävitettäisiin enemmän kuin missään Euroopan nykyajan voimalaratkaisussa.

Hankkeiden kannattajat olisivat valmiita ottamaan vastuulleen esimerkiksi yli 100 000 linnun pesäpaikkojen hukuttamisen, liitto ryöpyttää. Liitto korstaa myös, että viimeiset vapaat koskemme ja jokemme nauttivat edelleen lain suojaa. Vuotoksen tekoaltaan rakentamiseen ei Suomen vesilain muutoskaan riittäisi, koska alue on Suomen ja Euroopan tärkeimpiä soidensuojelualueita sekä Natura-alue. Vuotoksen allas olisi myös rakennettu suon päälle, mikä olisi johtanut suuriin kasvihuone- ja vesistöpäästöihin. Vuotoksen ja Kollajan tapauksessa vesivoima ei siis vähentäisi hiilidioksidipäästöjä suurten metaanipäästöjen takia eikä olisi sittenkään ympäristöystävällistä, luonnonsuojeluliitto toteaa. Sen mukaan jo rakennettua vesivoimaa voidaan sen sijaan kehittää uusimalla vanhojen voimaloiden koneita tehokkaammiksi. Keskustelun vesivoiman lisärakentamisesta herätti kauppa- ja teollisuusministeriön selvitysmies Matti Purasjoen viime viikolla julkistama raportti. YLE24

Lue seuraavaksi