1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikavippeihin perätään vastuuta

Eduskunnan talousvaliokunta esittää, että eduskunta patistaisi hallitusta harkitsemaan pikavipeille säätelyä. Talousvaliokunta harkitsisi esimerkiksi pikaluottoyritysten rekisteröitymisvelvoitetta.

Kotimaan uutiset

Yritysten tulisi vastaisuudessa myös huolehtia siitä, etteivät lainojen kustannukset nouse kohtuuttoman korkeiksi. Talousvaliokunta hyväksyi tänään eduskunnan pankkivaltuuston viimevuotisen kertomuksen, jossa asia tuodaan esille.

Kuluttuajansuojalakia ei sovelleta alle 3 kuukauden kulutusluottoihin. Vuosikorkoa ei tarvitse ilmoittaa, jos luoton määrä jää alle 168 euron eli 1 000 markan. Oikeusministeri Leena Luhtanen on luvannut, että asiaa selvitetään vielä tällä hallituskaudella. Pikaluottojen karhuaminen kuormittaa myös käräjäoikeuksia. Ilmiö on huomattu ainakin Turun ja Oulun käräjäoikeuksissa. Silti esimerkiksi matkapuhelimella otetun pikalainen velkominen päätyy varsinaiseen oikeudenkäyntiin harvoin, koka usein velallinen maksaa velkansa jo asian päätyessä käräjäoikeuteen. Yhtiöiden rahoitus halutaan selville

Talousvaliokunta toivoo, että Rahoitustarkastus selvittää pikalainayhtiöiden rahoituksen. Yhtiöiden toiminnan laillisuutta ja kehitystä on muutenkin pidettävä silmällä, talousvaliokunta arvioi.

Valiokunta reagoi näin pikalainoista kuluttajille koituneisiin ongelmiin, jotka johtuvat ennen muuta lainojen korkeista koroista. Yhtiöt eivät useinkaan kerro lainojen todellisia korkoja, vaan puhuvat toimitus- ja käsittelykustannuksista.

Tämä on kuluttajansuojalain mukaista, mutta estää kuluttajia vertailemasta lainojen kustannuksia. Todellinen korko voi nousta satoihin prosentteihin.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi