Kylli-täti-palkinto Christel Rönnsille

Kuvittaja Christel Rönns on saanut Kylli-tädin satavuotisjuhlapalkinnon ansioistaan lastenkulttuurin edistäjänä. Palkinnon perusteiden mukaan Rönnsin siveltimenjälki on monipuolinen, omaperäinen ja huumorin sävyttämä.

Rönns avaa lapsille sadun salaperäisen maailman aivan kuin Kylli-täti omana aikanaan, raati kehuu.15 000 euron palkinto myönnetään Kulttuurirahastossa olevastaKylli Koski -nimikkorahastosta. Kulttuurirahasto ja Kylli Koski -seura luovuttivat tunnustuksen Helsingin kaupunginteatterissa puolilta päivin. Laaja tuotanto lastenkulttuurin saralla Kuvittaja ja graafinen suunnittelija Christel Rönns (s. 1960) on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Taideteollisessa korkeakoulussa ja opiskellut myös arkkitehtuuria.

Hän on kirjoittanut kaksi lastenkirjaa, jotka ovat ilmestyneet sekä ruotsiksi että suomeksi ja kuvittanut ne.

Den lilla farbrorn med det långa skägget ( Tarina liehupartaisesta pikku sedästä) kertoo miehestä, joka on ylpeä valtaisasta parrastaan. Ennätyksellisestä parrasta koituu kuitenkin paitsi hupia, myös harmia.

Pärlemo får ett hem ( Helmi saa kodin) taas kertoo norsupariskunnasta, joka käy kaukomailla hakemassa lapsekseen valkoisen norsunpoikasen. Lisäksi Rönns on kuvittanut 30 muuta lastenkirjaa, muun muassa Elina Karjalaisen, Kirsi Kunnaksen ja Mari Mörön teoksia. Kylli-täti maalasi itsensä TV-historiaan

Kylli-täti tarinoineen on unohtumaton osa suomalaista televisiohistoriaa. Hän kertoi Yleisradion lastenohjelmissa satuja ja samalla maalasi niistä kuvia. Hänen oma ohjelmansa maalaavana satutätinä alkoi vuonna 1962, ja vielä vuonna 1995 hän kertoi televisiossa joulusadun.

Taiteilija ja kuvaaamataidonopettaja Kylli Koski syntyi 6. heinäkuuta 1906 ja kuoli 91-vuotiaana vuonna 1997. Kylli Koski -seura perustettiin jo seuraavana vuonna. Seuran tarkoitus on kartuttaa nimikkorahastoa, josta jaetaan stipendejä lastenkulttuurin parissa työskenteleville ansioituneille taiteilijoille. YLE24 Katso Kylli-tädin kertoma satu Teppo ja pyrstötähti (vuodelta 1974)