Probo Koalan myrkyistä lisää kuolemantapauksia

Norsunluurannikon viranomaisten tietoon on tullut nyt kymmenen kuolemantapausta, joiden epäillään johtuneen maahan elokuussa tyhjennetystä myrkkylastista.

Noin 70 ihmistä on tarvinnut sairaalahoitoa, ja kymmenettuhannet ovat joutuneet käymään lääkärissä.

Myrkkypäästöistä epäillyn Probo Koala -aluksen 600 kuution jätevesilasti on tyhjennetty Virossa Sillamäen satamassa ja viety ongelmajätelaitokselle Vaivaraan. Aluksella ei edelleenkään ole Viron viranomaisten lupaa jatkaa matkaa. Ennen sen myöntämistä Viro haluaa varmistaa, että kaikki on ehdottomasti kunnossa, maan syyttäjävirastosta sanotaan. Ympäristöjärjestö Greenpeace pysäytti Probo Koalan Virossa syyskuussa, minkä jälkeen Viro viranomaiset puuttuivat tapaukseen Norsunluurannikon pyynnöstä. Tarkastuksessa aluksesta löytyi samanlaisia myrkkyjä kuin Abidjanin kaatopaikalta. Myrkyt vaikuttavat olevan peräisin raakaöljyn jalostusyrityksistä sekä aluksen säiliön soodapesusta. Myrkyn kerääminen aloitettiin viime kuussa, ja se vie arviolta kaksi kuukautta. Tapauksen yhteydessä on asetettu kotiarestiin kaksi Probo Koalan vuokranneen Trafigura-yhtiön ranskalaista johtajaa sekä norsunluurannikkolaisen jätteenkäsittelylaitoksen johtaja ja tulli- ja satamaviranomaisia.

Trafigura puolestaan aikoo haastaa oikeuteen yhtiön, jonka oli sen mukaan määrä ottaa myrkkyjäte huolehdittavakseen Norsunluurannikolla.