Asuntojen rakentaminen kiihtynyt voimakkaasti

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle rakennetaan uusia asuntoja enemmän kuin kertaakaan lamavuosien jälkeen. Rakennuslehden tilaama selvitys osoittaa, että rakenteilla on yli neljännes enemmän asuntoja kuin vuosi sitten.

talous

Lehden mukaan myytävistä asunnoista alkaakin jo olla ylitarjontaa, vaikka kauppa onkin käynyt niissä paremmin kuin käytetyissä asunnoissa. Uusien asuntojen kauppa on hiipunut vain viisi prosenttia viime aikojen huippulukemasta, kun käytettyjen asuntojen kauppa on hiljennyt noin viidenneksellä.

Tiedot perustuvat STH-Groupin tekemään seurantaan. Tarkasteltavina oli kahdeksan aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella eri puolilla Suomea.

- Uusien asuntojen määrä on kääntymässä pikkuhiljaa ylitarjonnan puolelle. Toistaiseksi tilanteen on pelastanut se, että myös asuntojen kysyntä on edelleen todella vahvaa, STH-Groupin toimitusjohtaja Seppo Töyrälä sanoo.

Asuntotuotannon lievä ylitarjontatilanne on Töyrälän mukaan vielä hallittavissa helposti, jos kysyntä ei suuremmin notkahda. Edessä olisi kuitenkin äkkijarrutus, jos uusien asuntojen kauppa vähenisi suhteessa yhtä voimakkaasti kuin mitä on tapahtunut käytettyjen asuntojen kaupassa.

Toistaiseksi valmiita myymättömiä asuntoja on noin yhdeksän prosenttia, mutta Töyrälän mukaan määrä on voimakkaassa kasvussa.

Asuntokaupan selkein trendi on, että uudet asunnot ovat lisänneet suosiotaan. Nyt jo lähes joka viides pääkaupunkiseudun ulkopuolella ostettu asunto on uusi. Uusien asuntojen kauppa on myös hiljentynyt käytettyjen asuntojen kauppaa hitaammin. Töyrälän mukaan uusien asuntojen vetovoimaa selittää se, että niiden hinnat ovat nousseet hitaammin kuin käytettyjen asuntojen hinnat.

Lähteet: YLE24