Kuopiossa esillä valokuvia Marilynin viimeisiltä viikoilta

VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa on auennut näyttely Marilyn Monroesta. Esillä on kahden tunnetun kuvaajan töitä: Bert Stern on tunnettu muoti- ja julkkisten kuvaaja, Inge Morath taas oli valokuvatoimisto Magnumin reportaasien kuvaaja.

kulttuuri

Legendaarinen Marilyn kuoli vain 36-vuotiaana elokuussa 1962. Tänä vuonna hän olisi täyttänyt 80 vuotta. Kamera rakasti Marilyniä, mikä näkyy myös Kuopion näyttelyssä.

- Aika yhdistää kaksi hyvin erilaista valokuvaajaa samaan Marilyn-näyttelyyn, kertoo VB-keskuksen johtaja Anna Vilkuna.

- Yhdysvaltalaisen Stern kuvasi Marilynin viimeisen valokuvausistunnon, itävaltalaissyntyisen Morathin kuvat taas ovat tähden viimeisen valmistuneen elokuvan, Sopeutumattomien, filmauksista. Mustista muotiluomuksista alastonkuviin

Bert Stern napsi maailmankuulut Marilyn-kuvansa kesäkuussa 1961 Bel Air -hotellissa Los Angelesissa, vain kuusi viikkoa ennen Marilynin kuolemaa. Kolmen päivän aikana kuvia kertyi yli 2 500. Kokonaisuus alkoi muotikuvilla, mutta loppua kohti mallin vaatteet vähenivät, kunnes hän oli alasti.

Marilyn oli esiintynyt alastonkuvissa ensimmäisen kerran jo vuonna 1949, tuolloin rahapulassa. Nuo kuvat päätyivät kalentereihin ja ensimmäiseen Playboy-lehteen.

Sternin ottamissa alastonkuvissa Marilyn näyttää rentoutuneelta, hyväntuuliselta ja itsevarmalta maailmantähdeltä.

Ihminen tähtikultin takana

Siinä missä Bert Sternin kuvat näyttävät Marilyn Monroen vapautuneesti alasti, Inge Morathin otokset paljastavat ihmisen kuuluisuuden takana.

- Morath keskustee Marilynin kanssa. Kuvat ovat herkkiä ja persoonallisia, eivätkä korosta vain glamouria. Bimboa blondia Morathin kuvista ei löydy, Vilkuna arvioi.

Hollywoodin onnettomasta tähdestä on kirjoitettu tuhansia artikkeleita, mutta oikeata Marilyniä on silti vaikea löytää sanojen ja kuvien takaa.

Anna Vilkuna on lukenut paljon Marilynistä. Monissa kirjoissa Marilyniä pidettiin seksiä hyväksikäyttävänä ja laskelmoivana. Hän myös neuvotteli hyviä sopimuksia ja piti tarkkaa huolta julkisuuskuvastaan.

- Tähtinäyttelijä myös opiskeli, siteerasi Goetheä ja heitteli nokkelia vitsejä, joten tyhmä hän ei lukuisista bimborooleistaan huolimatta varmaankaan ollut, valokuvakeskuksen johtaja uskoo.

Kuopion Marilyn-näyttely on auki 26. marraskuuta saakka.

Lähteet: Ylen radiouutiset, YLE24