1. yle.fi
  2. Uutiset

Roomassa käynnistyi upouusi elokuvafestivaali

Roomassa on pyörähtänyt käyntiin uusi kansainvälinen elokuvafestivaali. Tapahtuman avajaiselokuvana nähtiin Nicole Kidmanin ja Robert Downey Juniorin tähdittämä Fur, joka sai Italiassa maailman-ensi-iltansa.

kulttuuri

Rooman elokuvafestivaali on saanut paljon kritiikkiä etukäteen lähinnä siksi, että se pidetään vain kuukausi Venetsian elokuvajuhlien jälkeen.

Maailman vanhin elokuvafestivaali ei ole myöntänyt pitävänsä uutta tapahtumaa uhkana. Venetsian festivaalijärjestäjä tokaisi taannoin, että Roomassa näytetään sellaisia elokuvia, joita Cannesin tai Venetsian festivaaleille ei ole kelpuutettu.

Rooman tapahtumajärjestäjien mielestä lausunto loukkaa elokuvantekijöitä, joiden töitä esitetään uudella festivaalilla.

Esimerkiksi Steven Shainbergin ohjaama Fur on tosin saanut Yhdysvalloissa melko huonoja arvosteluja filmin ennakkoon nähneiltä toimittajilta. Fur on hidastempoinen ja hiukan arvoituksellinen tarina yhdysvaltalaisen valokuvaajan Diane Arbusin elämästä, ei siis mikään kassamagneetti. Rooman tapahtumalla onkin tekemistä, jos se aikoo nousta maailman suurten filmijuhlien joukkoon. Tällä kertaa elokuvajuhliin saapui esimerkiksi elokuva-alan julkkiksia vasta kourallinen. Nicole Kidmanin lisäksi Italiaan on Hollywood-kuuluisuuksista saapunut tai aikoo saapua muun muassa Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese, Richard Gere ja Harrison Ford. Sean Connery ehdittiin palkita jo juhlien aattona Rooman elokuvajuhlien kilpasarjassa on 16 elokuvaa, lisäksi tarjolla on filmejä kilpailun ulkopuolelta. Yleisö pääsee katsomaan muun muassa Richard Geren tähdittämää filmiä The Hoax, Mira Nairin ohjaamaa siirtolaiskuvausta The Namesake ja iranilaisohjaaja Niki Karimin elokuvaa Chand rooz ba'd... ( A few days later...)

Tapahtumassa palkitaan paras elokuva, paras naisnäyttelijä ja paras miesnäyttelijä. Tuomaristoa johtaa elokuvaohjaaja Ettore Scola. Lisäksi luvassa on epävirallisia palkintoja.

Skottinäyttelijä Sean Connery, 76, sai jo filmijuhlien aattona palkinnon elämäntyöstään. Tapahtumassa esitetään 13 Connoryn elokuvaa, muun muassa Clydejoen laivanrakennusteollisuudesta kertova mustavalkoinen dokumentti vuodelta 1969. Sitä ei ole koskaan esitetty muualla kuin Skotlannissa.

Reuters, AFP, AP, DPA, Ylen pop-uutiset

Lähteet: Rooman elokuvajuhlien verkkosivut

Lue seuraavaksi