Hallitus ja kapinalliset sopuun Itä-Sudanista

Sudanin hallitus ja Itä-Sudanin kapinalliset ovat allekirjoittaneet rauhansopimuksen, jonka on määrä lopettaa 12 vuotta kestänyt sota, kertoo Sudanin radio.

Ulkomaat

Sopimus allekirjoitettiin Eritreassa, jonka avulla rauhanneuvottelut käytiin.

Allekirjoitustilaisuudessa Sudanin presidentti Omar al-Beshir sanoi, että sopimus on esimerkki siitä, miten Afrikka ratkaisee afrikkalaisen ongelman ilman ulkomaista apua.

Sudanin hallitus ja maan itäosan kapinalliset kertovat aiemmin tällä viikolla sopineensa vallanjaosta.

Itäosan kapinalliset ovat vaatineet samaa kuin tunnetumman läntisen Darfurin alueen kapinalliset: vahvempaa autonomiaa ja luonnonvaroja haltuunsa.

USA tiukentaa pakotteita Yhdysvallat on puolestaan ilmoittanut tiukentavansa Sudanin vastaisia pakotteita vastalauseena ihmisoikeusloukkauksille Darfurin alueella. Presidentti George Bushin allekirjoittamassa laissa kielletään kaikki yhteistyö Sudanin öljyteollisuuden kanssa. Lisäksi jäädytetään julmuuksiin syyllistyneiden varat ja evätään heiltä pääsy Yhdysvaltoihin. Lailla jatketaan myös aikaisempia pakotteita, jotka määrättiin presidentti Bill Clintonin kaudella vuonna 1997. Pakotteet jäädyttävät Sudanin hallituksen varat Yhdysvalloissa, kieltävät suurimman osan tuonnista ja viennistä sekä luottojen myöntämisen Sudanin hallitukselle. Reuters, AFP, AP, YLE24