1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Havaijilla voimakas maanjäristys

Voimakas maanjäristys ravisteli eilisiltana Suomen aikaa Havaijin saariryhmää. Voimakkuudeltaan 6,6 richterin järistys aiheutti maanvyöryjä, katkaisi teitä ja sähkölinjoja sekä vaurioitti rakennuksia. Useiden ihmisten kerrotaan loukkaantuneen.

Alueella sattui myös useita kymmeniä pienempiä jälkijäristyksiä. Havaijin osavaltioon on julistettu hätätila.

Viranomaisten mukaan maanjäristyksessä loukkaantui useita ihmisiä, mutta kuolonuhreja ei ole toistaiseksi tullut tietoon. Muun muassa sairaaloista ja hotelleista jouduttiin evakuoimaan tuhansia ihmisiä.

Kyseessä oli Havaijin voimakkain maanjäristys yli kahteen vuosikymmeneen. Merenpohjassa sijainnut järistyksen keskus oli lähellä Konan kaupunkia. Järistyksestä ei aiheutunut tsunamia. Asiantuntijoiden mukaa jälkijäristykset voivat jatkua vielä useiden viikkojen ajan.

Konassa oli myös Havaijin teräsmieskisaan valmistautuva suomalainen thriatlonisti Tom Söderdahl, joka kertoi ihmisten järkyttyneen maanjäristyksen voimakkuudesta.

- Ensimmäisenä tuli mieleen, että tämä talo sortuu. Kun se ei sortunutkaan, niin sitten alkoi tajuta, että tämä on todennäköisesti maanjäristys. Konassa on informoitu, että Wal-Martissa on katto ainakin osittain romahtanut, mutta sielläkään ei pitäisi olla ihmisvahinkoja, Söderdahl kuvaili.

Yli kuuden richterin maanjäristykset ovat Havaijilla harvinaisia. Sen sijaan kolmen neljän richterin järistykset ovat suhteellisen yleisiä saarten vulkaanisen toiminnan vuoksi. Havaijilla 16. marraskuuta 1983 sattunut 6,7 richterin maanjäristys aiheutti suuria aineellisia vahinkoja.

AP, Reuters, DPA, YLEn Aamu-TV, YLEn radiouutiset