Kaisa Korhosesta taiteilijaprofessori

Taiteen keskustoimikunta on nimittänyt teatteriohjaaja Kaisa Korhosen taiteilijaprofessoriksi. Kahden ja puolen vuoden pesti alkaa tammikuun alussa.

kulttuuri

Monesti palkittu Korhonen oli pitkän uransa alussa Ylioppilasteatterin kantavia voimia 1960-luvulla, ja keskeinen henkilö Lapualaisoopperan synnyssä 1966. Ylioppilasteatterin jälkeen hän oli perustamassa KOM-teatteria. Suuri yleisö tuntee hänet myös 1970-luvun vasemmistolaisen laululiikkeen keskeisenä hahmona ja etenkin Kaj Chydeniuksen laulujen väkevänä tulkkina. Kulttuurielämän ahkera vaikuttaja Taiteen keskustoimikunnan mukaan Korhonen on koko uransa ajan ollut poikkeuksellisen vaikuttava taiteilija. Ohjaajana hän on työskennellyt eri puolilla Suomea suurimmista ammattiteattereista pieniin ryhmiin. Korhonen on myös merkittävä teatterialan opettaja. Hän on ollut muun muassa näyttelijäntyön laitoksen professorina Tampereen yliopistossa ja ohjaajantyön professorina Teatterikorkeakoulussa. Kaisa Korhosen tuotantoon kuuluu lukuisia kirjoja, artikkeleita ja lehtikirjoituksia. Kolmesti hän on myös toiminut Suomen Teatteriohjaajien Liiton puheenjohtajana. Viime aikoina hän on käynnistänyt monia projekteja. Vuonna 2003 hän ideoi hankkeen nuorten orientaatiovuodesta, jolla helpotetaan nuorten ohjaajien ja dramaturgien pääsyä kiinni teatterityöhön. Vuonna 2005 hän taas oli käynnistämässä kulttuuriyhteistyöhanketta Venäjällä. Korhonen perii professuurin Kari Heiskaselta

Korhosen taiteilijaprofessuuri kestää alkaa ensi tammikuun alussa ja päättyy heinäkuun lopussa 2009.

Tätä nykyä taiteilijaprofessoreita on yksitoista. Vuodenvaihteessa vapautuu näyttelijä Kari Heiskasen professuuri.

Taiteilijaprofessorin virkaan nimitettävältä edellytetään, että häntä voi pitää erityisen etevänä taiteenharjoittajana. Taiteen keskustoimikunta tekee nimityksen valtion taidetoimikuntien esittämistä henkilöistä.

Lähteet: YLE24