Probo Koala lähti Virosta

Myrkkypäästöistä epäilty Probo Koala -alus on lähtenyt Virosta. Viro antoi lähtöluvan maanantaina ympäristöministeriön vahvistettua, että aluksessa olleet myrkylliset aineet on poistettu. Probo Koalan uutta määränpäätä ei tiedetä.

Probo Koala lähti Sillamäen satamasta kohti länttä myöhään maanantai-iltana.

Alusta liikennöivä hollantilainen Trafigura-yhtiö sanoi maanantaina, että Probo Koala jatkaa nyt kansainvälisessä rahtiliikenteessä. Yhtiön mukaan vielä ei ole tiedossa, mikä on laivan seuraava satama, koska se riippuu rahdista.

Aluksen lähtö estettiin kolmen viikon ajaksi, koska sitä epäillään kymmenen ihmisen kuolemaan johtaneesta myrkkyjätteendumppauksesta Norsunluurannikolla.

Aluksi ympäristöjärjestö Greenpeace saartoi Paldiskin satamassa tuolloin olleen aluksen ja myöhemmin Viron viranomaiset kielsivät sen lähdön Norsunluurannikon pyynnöstä. Alus siirrettiin sittemmin Sillamäeen.

Probo Koalan pilssivesistä Virossa otetuista näytteistä löytyi viitteitä samantapaisista kemikaaleista kuin Norsunluurannikon myrkkyskandaalissa. Syyttäjän mukaan todisteet on kerätty, mutta tutkimuksiin vaaditaan vielä aikaa.

Norsunluurannikon myrkkyskandaaliin liittyvät tutkimukset ovat käynnissä myös Hollannissa ja Norsunluurannikolla.

Tuhannet sairastuivat Abidjanissa Skandaali sai alkunsa, kun Probo Koala elokuussa vei yli 500 tonnia jätettä Norsunluurannikon talouskeskukseen Abidjaniin. Jätteet vastaanottanut norsunluurannikkolainen yritys ei hävittänytkään niitä, vaan vei ne kaatopaikoille eri puolille kaupunkia. Pian tuhannet ihmiset kaatopaikkojen lähellä kertoivat sairastuneensa ja useita kuoli. Tähän mennessä kuolleita on kymmenen ja 69 ihmistä on yhä sairaalassa. Kaikkiaan lääkärille hakeutui yli 100 000 abidjanilaista. Trafigura-yhtiö on pahoitellut tapahtunutta ja luvannut auttaa tutkimuksissa. Samalla se on vedonnut Norsunluurannikkoon, jotta se vapauttaisi kaksi skandaalin jälkeen pidätettyä yhtiön johtajaa. AP, AFP, YLE24