1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Noitavainoihin liittyy paljon virheellisiä uskomuksia

Monet käsitykset Euroopan historiallisista noitavainoista perustuvat 1800-luvun alussa väärennettyihin lähteisiin. Niihin nojasivat myös monet tutkijat 1970-luvulle saakka.

Kulttuuri

Tampereen yliopiston historian dosentti Marko Nenonen oikoo vääristyneitä käsityksiä vastikään ilmestyneessä kirjassaan Noitavainot Euroopassa. Se on ensimmäinen kattava suomenkielinen esitys Euroopan noitavainoista. Vainot alkoivat vasta keskiajan jälkeen

Nenosen mukaan noitavainot eivät syntyneet vielä keskiajalla, vaan vasta uuden ajan alussa 1500- ja 1600-luvuilla. Samoihin aikoihin kehittyi länsimainen luonnontiede. Vielä keskiajalla ei esimerkiksi ajateltu, että naiset lentävät luudalla noitasapattiin.

- Noitavainot alkoivat suurina aaltoina vasta, kun kristinuskon piirissä kehittyi ajatus noitasapatista. Myyttinen noitasapatti sisälsi orgioita ja muita seksuaalisia riittejä, lapsenmurhia sekä muita vastenmielisiä rituaaleja, joilla palvottiin paholaista, Nenonen kertoo.

Vaikka tämänkaltaisilla tarinoilla on mässäilty, noitasapatit ovat silkkaa mielikuvitusta. Todellinen noituuden ja taikuuden ikivanha perinne taas on jäänyt melko vieraaksi.

Nenosen mukaan hyvää tarkoittavalla taikuudella pyrittiin esimerkiksi parantamaan ihmisiä ja kotieläimiä. Luettiin loitsuja, siroteltiin suolaa ja tehtiin muita parantavia taikoja.

Roihuavia rovioita ja natisevia hirsipuita Noituudesta epäiltyjä rangaistiin ankarasti. Suurin rikos oli irstailu noitasapatissa paholaisen kanssa, ja teosta langetettiin kuolemantuomio. Tuomion täytäntöönpanotapa vaihteli Euroopan eri kolkissa. - Esimerkiksi Englannissa noidat hirtettiin, mutta muualla tuomitut usein poltettiin roviolla. Laki tosin vaati, että roviolla sai polttaa vain mestatun ruumiin, mutta välillä kansanjoukot tietenkin villiintyivät ja ottivat lain omiin käsiinsä, tutkija Nenonen kertoo. Tarinoissa on unohdettu miesnoidat Noituus ei ollut naisten yksinoikeus, vaikka sellaisen käsityksen on jälkikäteen voinutkin saada. Noitaoikeudenkäynneissä olisyytettynä sekä miehiä että naisia. Esimerkiksi Saksan joissakin suurissa noitavainoissa samoin kuin Venäjällä, Islannissa ja Suomessa valtaosa noituudesta syytetyistä oli miehiä.

- Sen enempää tutkijoita kuin suurta yleisöä ei kuitenkaan ole juuri kiinnostanut miesten osuus noituuden harjoittamisessa, sanoo Nenonen.

Hän huomauttaa, että noitien kuvitellut seksuaaliset rituaalitkin liitetään aina naisiin. Tämä tosin saattaa johtua osin siitä, että noitasapattien irstailuja koskeneissa oikeudenkäynneissä suurin osa syytettyjen penkillä istuvista olikin naisia.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE24