1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Turkin pääministeri: Nobelisti Pamukin ansioita ei pidä väheksyä

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on kehottanut maanmiehiään tunnustamaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon saaneen Orhan Pamukin kirjalliset ansiot. Turkin kansallismieliset ovat vähätelleet palkintoa sanomalla, että Pamuk ei saanut sitä kirjallisista ansioistaan, vaan kritiikistä Turkkia kohtaan.

kulttuuri

Suhtautuminen Pamukiin jakaa myös Turkin johtoa. Erdogan on henkilökohtaisesti onnitellut Pamukia, mutta presidentti Ahmet Necdet on pysynyt hiljaa. Erdoganin mielestä nyt on syytä unohtaa väittely.

- Tämä on ensimmäinen Nobelin kirjallisuuspalkinto, joka on myönnetty turkkilaiselle. Olisi väärin aliarvioida sen merkitystä, pääministeri sanoi televisiohaastattelussa maanantaina.

Hänen mukaansa Pamukin poliittiset lausuntoja ei pidä yhdistää kirjallisuuspalkinnon saamiseen.

Pamuk sai viime vuonna syytteen turkkilaisuuden halventamisesta puhuttuaan armenialaisten kansanmurhasta ja kurdien sorrosta lehtihaastattelussa. Tuomioistuin kuitenkin luopui syytteestä. Etenkin I maailmansodan aikaiset armenialaisten joukkokuolemat ovat erittäin arka aihe Turkissa.

Pamukin palkinnon kansallista juhlintaa on varjostanut myös Ranskan päätös kriminalisoida armenialaisten kansanmurhan kieltäminen.

Vaikka osa turkkilaisista Nobel-kommenteista onkin ollut kielteisiä tai väheksyviä, on Pamukia myös juhlittu Turkissa. Hänen teoksensa koristavat istanbulilaisten kirjakauppojen ikkunoita, ja monet lehdet ovat hehkuttaneet historiallista palkintoa.

Jo ennen Nobelin kirjallisuuspalkintoa Pamukin teokset olivat kotimaisen kirjallisuuden myydyimpiä Turkissa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, AFP, BBC, YLE24

Lue seuraavaksi