Hyppää sisältöön

Romanipuku kertoo kantajastaan

Romaneja on asunut Suomessa 500 vuotta, mutta keskivertokansalainen ei tiedä heistä juuri mitään. Muun muassa Oulussa pyritään nyt poistamaan ennakkoluuloja ja lisäämään kulttuurista tasa-arvoa jakamalla tietoa kymmentuhantisesta vähemmistöstä valtaväestölle.

Näyttävin aihe on etenkin naisten vaatetus ja uusin muoti. Perinteiseen romaninaisen asuun hupenee helposti tuhat euroa. Vaatetus on tärkeää, sillä se kertoo paitsi kultuuriylpeydestä, myös omistajastaan.

Romanityttö pukee pitkän ja moninkertaisen samettihameen ja näyttävän röijyn ylleen 18-vuotiaana. Osa Etelä-Suomen nuorista naisista tosin haluaisi vaatimattomamman, keskieurooppalaisen romaniasun.

Toisaalta pukusuunnittelusta on tullut muodikas ammatti romaninaisten keskuudessa. Vaikka vaatetuksen peruslinjat ovat pysytelleet Suomessa samanlaisina vuosisatoja, yksityiskohdat vaihtelevat muodin mukaan.

Perinteinen puku, vaihtuva muoti

Muotisuunnittelija Päivi Rask-Helin suunnittelee romaniasuja pääkaupunkiseudulla. Designpuvut on tarkoitettu tavalliseen arkikäyttöön.

- Väreistä suosituin on musta. Lisäksi nyt on muotia etenkin sähkönsininen, ja kulta tekee tuloaan. Pastellisävyt kuten vaaleansiniset ja vaaleanpunaiset ovat jo vanhentuneita, Rask-Helin kertoo.

Romanipukujen ja -korujen suunnittelijoille riittää töitä. Rask-Helin haaveilee omasta putiikista, jossa myytäisiin myös kankaita. Monet käytettävistä kankaista tulevat Dubaista ja Turkista, sillä länsimaista ei oikein saa esimerkiksi nyt suosittuja paljettikankaita.

Vaatetus on tärkeä osa identiteettiä myös romanimiehillä. 1930-luvulla he omaksuivat autoilijamuodin koppalakkeineen. Tästä periytyy raviradoilta tuttu lippalakkipäinen hevosmiestyyli. Allan Lumberg suosii urbaanimpaa suuntausta:

- Suorat raidalliset housut, mieluimmin liituraitaiset. Kravatti ja pusakka. Bisnestyyli, Lumberg kuvailee.