1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Eurooppalainen sääsatelliitti saatiin laukaistuksi

Eurooppalainen napa-alueiden yli lentävä sääsatelliitti on viimein laukaistu avaruuteen.

Ulkomaat

Moninaisten ongelmien vuoksi MetOP-satelliitin laukaisua on lykätty jo viidesti. Nyt satelliittia kuljettavan Sojuz-raketin laukaisu Baikonurin avaruuskeskuksessa Kazakstanissa kuitenkin onnistui.

MetOP on ensimmäinen eurooppalainen napa-alueita kiertävä sääsatelliitti. Uuden sukupolven teknologiaa sisältävä satelliitti oli alunperin määrä laukaista radalle jo viime heinäkuussa.

Sääsatelliitin myötä maapallon napa-alueilta tullaan saamaan entistä tarkempia sääennusteita. Maapallon napojen kautta kulkeva satelliitti kiertää huomattavasti matalammalla kuin nykyiset päiväntasaajan mukaisesti kiertävät sääsatelliitit.

Napojen kautta kulkevan satelliitin laitteilla saadaan esimerkiksi Pohjois-Euroopasta paljon tarkempaa tietoa kuin päiväntasaajan yllä 36 000 kilometrin korkeudella kiertävillä sateliiteilla. Niiden kuvissa Suomi on pieni ja muodoiltaan vääristynyt alue, jossain kuvan laidalla.

Euroopan avaruusjärjestöillä on hyvässä muistissa viime syksynä raketin vian vuoksi tuhoutunut CryoSat-satelliitti, jolla piti mitata napa-alueiden jään paksuutta. Se lähetettiin myös luotettavaksi tunnetulla, entisellä mannertenvälisellä ohjuksen kantoraketilla. Tietokoneohjelmassa olleen virheen vuoksi raketti satelliitteineen päätyi mereen pian lähdön jälkeen.

Lähteet: YLE24, AFP, YLE Tiede

Lue seuraavaksi