Ulkomaat lyhyesti 21.10.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

BERLIINISSÄ uusnatsien mielenosoitus jäi odotettua pienemmäksi. Noin 750 uusnatsia kokoontui marssimaan ja vaatimaan vangitun äärioikeistolaisen muusikon vapauttamista. Saksalainen uusnatsi ja muusikko Michael Regener on tuomittu rotuvihan levittämisestä vankeuteen kolme vuotta sitten.

NEPALISSA kuukausi sitten sattunut tuhoísa helikopteriturma johtui inhimillisestä erehdyksestä ja huonosta säästä. Nepalilaisen tutkijaryhmän johtajan mukaan kopterin lentäjä oli laiminlyönyt lentomääräyksiä. Kaikki kopterissa olleet 24 ihmistä saivat surmansa onnettomuudessa.

YK harkitsee armeijan perustamistamista Kosovoon, kertoo kosovolainen lehti. Lehden mukaan presidentti Martti Ahtisaari on käynyt tällä viikolla Naton päämajassa keskustelua mahdollisuudesta luoda Kosovoon armeija tai turvallisuusjoukot. Joukon kouluttaisi sotilasliitto Nato.

IRAN haluaa saada länsimaat takaisin neuvottelupöytään keskustelemaan maan kiistellystä ydinohjelmasta. Maan pääministerin mukaan Iran ei aio luopua uraanin rikastamisesta, johon se katsoo olevansa laillisesti oikeutettu. Iranin ja lännen neuvottelut ajautuivat pattitilanteeseen elokuun lopussa, kun Iran ei noudattanut YK:n kehotusta lopettaa uraanin rikastaminen.

SOMALIASSA on puhjennut kiivas taistelu hallituksen joukkojen ja islamistitaistelijoiden välillä Bur Hakaban kaupungissa, jonka paikallinen sotajoukko kannattaa Islamilaisten tuomioistuinten liittoa. Islamistit ovat saaneet haltuunsa suuren osan maan eteläosasta sen jälkeen, kun he valtasivat pääkaupungin Mogadishun kesäkuussa. Taisteluun osallistui myös Etiopiasta tulleita sotilaita Somalian hallituksen joukkojen rinnalla.

RUOTSISSA runsas lumentulo on aiheuttanut sähkökatkoksia. Yli 13 000 kotitaloutta oli aamulla ilman sähköä Ruotsin länsi- ja pohjoisosissa. Sähkölinjoille ja teille on kaatunut lumen painosta katkenneita puita. Liikenteessä on lisäksi ongelmia aiheuttanut se, ettei teitä ole ehditty aurata. Ensilumi satoi torstaina. Lumisade jatkui lauantaihin asti.

RANSKA pitää Israelin tekemiä ylilentoja Libanonissa "erittäin vaarallisina". Ranskan puolustusministerin Michele Alliot-Marien mukaan on mahdollista, että YK:n rauhanturvajoukot pitävät lentoja vihollistoimena ja tulittavat koneita. Alliot-Marie sanoo myös, että lennot saattavat antaa muille osapuolille syyn horjuttaa tulitaukoa.