Hyppää sisältöön

Suomi jälleen lehdistönvapauden kärkimaa

Suomi on viime vuoden tapaan sijoittunut jaetulle ykkössijalle Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausluokituksessa. Tiistaina julkistetussa raportissa Suomi jakaa ykkössijan Hollannin, Irlannin ja Islannin kanssa.

Listan toisesta ääripäästä löytyvät Pohjois-Korea, Turkmenistan ja Eritrea, joissa lehdistönvapaus toteutui heikoiten myös viime vuonna. Lehdistönvapaus toteutuu huonosti myös Kuubassa, Burmassa ja Kiinassa.

Järjestön mukaan eri puolilla maailmaa lehdistön vapautta uhkaavat muun muassa sodat, poliittinen painostus, huoli kansallisesta turvallisuudesta sekä nouseva nationalismi.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkisti lehdistönvapausluokituksen nyt viidettä kertaa. Vertailussa on mukana yhteensä 168 maata.

Muhammed-kohu tiputti Tanskaa Viime vuonna kärkipaikan jakanut Tanska on tämän vuoden listauksessa sijalla 19. Laskun taustalla on profeetta Muhammedia koskevista piirroksista noussut kohu ja sen seuraukset. Yhdysvallat löytyy tuoreessa listauksessa sijalta 53. Vuonna 2002 maa oli sijalla 17. Laskun syynä pidetään presidentti Bushin hallinnon, tuomioistuinten ja tiedotusvälineiden heikentyneitä välejä. Raportin mukaan lehdistönvapaus on kaventunut myös muun muassa Ranskassa, Japanissa ja Libanonissa. Parannusta sen sijaan on tapahtunut ainakin Boliviassa, Bosnia-Hertzegovinassa, Panamassa ja Ghanassa. Isoja eroja maanosien sisällä Lehdistönvapaudessa on listauksen mukaan isoja eroja myös maanosien sisällä. Esimerkiksi monet Euroopan unionin maat ovat listauksen kärjessä, mutta Puola löytyy vasta sijalta 58. Monet listauksen huonoimmista maista sijaitsevat Aasiassa, mutta hyville sijoille yltävät kuitenkin Uusi-Seelanti (18.), Etelä-Korea (31.) ja Australia (35.). Latinalaisesta Amerikasta Bolivia yltää sijalle 16., kun taas Kuuba on listan viimeisiä (165.). AFP, YLE24