Britannia rajoittaa EU-siirtolaisuutta

Britannian sisäministeri John Reid esittelee tiistaina parlamentille suunnitelmansa siirtolaisuuden rajoittamiseksi Romaniasta ja Bulgariasta, kun nämä liittyvät Euroopan unioniin ensi vuoden alussa.

Asiasta oli etukäteen kertonut The Financial Times -lehti. Sen mukaan maahantulorajoituksia on tulossa sekä ammattitaitoiselle että ammattitaidottomalle työvoimalle.

Ammattitaidottomalta työvoimalta estettäisiin pääsy tietyille aloille kokonaan. Ammattitaitoisillakin pyrkijöillä pitäisi olla brittiläisen työnantajan suositus työluvan saamiseksi.

Maataloussektorilla, jossa kausityövoimasta on pulaa, töihin pääsisi sitä vastoin rajoituksitta. Poikkeusmääräykset olisivat voimassa ainakin vuoden, lehti ennakoi.

Britannia oli yksi harvoista vanhoista jäsenmaista, joka ei millään tavalla rajoittanut työvoiman maahanmuuttoa EU:n edellisen itälaajennuksen yhteydessä.

Tony Blairin hallitus oli varautunut enintään 15 000 itäeurooppalaisen maahanmuuttoon, mutta todellisuudessa tulijoita on ollut jopa 600 000. Erityisen innokkaita ovat olleet puolalaiset. Maahantulorajoituksilla on kansan ja etenkin keltaisen lehdistön tuki, mutta hallituksen sisällä keinoista on kiistelty. The Times -lehden mukaan ainakin ulkoministeri Margaret Beckett on riitautunut Reidin kanssa varoittaen, että rajoitukset ovat omiaan luomaan "valtaisan luottamusvajeen" Britannian ja uusien EU-maiden välille. AFP, BBC, YLE24