Hyppää sisältöön

Tutkijat haluavat pidentää vanhempainvapaata

Stakesin tutkijat haluavat pidentää vanhempainvapaata ja nostaa alinta vanhempainrahaa. Tutkijat Minna Salmi ja Johanna Lammi-Taskula esittävät Kansan Uutisissa, että vanhempainvapaan kestoa pidennettäisiin 18 kuukauteen.

Vanhempainvapaa päättyy nykyisin, kun lapsi on 9 - 10 kuukauden ikäinen. He haluavat myös nostaa alimman vanhempainrahan vähintään työmarkkinatuen tasolle. Työssäkäyvän vanhemman korvaus olisi 80 prosenttia palkasta.

Esityksessä vanhempainvapaa pitäisi käyttää ennen kuin lapsi täyttää kolme vuotta. 18 kuukauden vapaa jaettaisiin kuuteen äidin, kuuteen isän ja kuuteen oman harkinnan mukaan käytettävään kuukauteen. Salmi sekä Lammi-Taskula haluavat selvästi osoittaa vapaasta kolmanneksen isälle.

Isyysvapaata pidentämällä halutaan tuoda miesten vanhemmuus näkyvämmäksi. Tavoitteena on myös yhdenmukaistaa naisten ja miesten asemaa työelämässä.

Eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen tekemä esitys vanhempainvapaauudistuksesta ei kelpaa tutkijoille. Salmen mukaan hallituksen esitys ei pidennä vapaata eivätkä vähimmäispäivärahan varassa olevat hyödy siitä. Myös äidin ja isän erisuuruinen korvaus (äidillä 70 %, isällä 80%) arveluttaa tutkijaa.