Pilakuvakohun aiheuttanut Jyllands-Posten vapautui syytteistä

Tanskalainen tuomioistuin on hylännyt Muhammed-pilakuvien julkaissutta lehteä vastaan nostetut syytteet. Seitsemän muslimijärjestöä oli nostanut siviilikanteen Jyllands-Postenia vastaan, koska lehti julkaisi profeetta Muhammedia kuvaavia pilakuvia viime vuonna.

kulttuuri

Århusin oikeus toteaa päätöksessään, että vaikka osa muslimeista kokikin kuvat loukkaavina, siitä ei ole todisteita, että kuvien olisi ollut tarkoitus väheksyä muslimeja.

Siviilikanne koski lehden päätoimittajaa Carsten Justea ja kuvien julkaisusta päättänyttä kulttuuritoimittajaa Flemming Rosea.

Muslimijärjestöt nostivat kanteen sen jälkeen, kun Tanskan oikeuskansleri Henning Fode ilmoitti maaliskuussa, ettei lehteä voi syyttää esimerkiksi rasismista pilakuvien julkaisemisen takia.

Ainakin yksi järjestöistä aikoo nyt viedä siviilikanteen Tanskan korkeimpaan oikeuteen.

Kiistellyissä kuvissa on muun muassa kuva, jossa profeetta Muhammedin turbaanissa kyti pommi. Toisessa kuvassa Muhammed pitelee miekkaa. Islamin perinne ei salli profeetan kuvaamista.

Kuvista sukeutui kansainvälinen kohu

Jyllands-Postenissa julkaistut 12 pilakuvaa aiheuttivat rajuja mielenosoituksia eri puolilla muslimimaailmaa kuluvan vuoden alussa, kun kuvat julkaistiin uudelleen muun muassa Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Norjassa.

Monissa muslimimaissa osoitettiin mieltä esimerkiksi eurooppalaisten suurlähetystöjen luona. Mellakoissa sai surmansa useita ihmisiä. Lisäksi kohu muun muassa notkautti tanskalaistuotteiden vientiä muslimimaihin.

Kuvat julkaistiin alun perin viime vuoden syyskuun lopussa, mutta kansainvälinen kohu nousi vasta tammi- ja helmikuussa ja jatkui pitkälle kevääseen. Kuvista sikisi myös maailmanlaajuinen keskustelu sananvapaudesta ja demokratiasta sekä uskonnollisen loukkaantumisen ilmauksista.

Muun muassa YK, EU ja islamilaisten maiden järjestö OIC ilmaisivat yhdessä syvän huolensa pilakuvien jälkiseurauksista. Järjestöjen mukaan kiistan molemmilla puolilla mentiin liian pitkälle.

Lähteet: AP, DPA, Reuters, YLE24