Hyppää sisältöön

Nesteiden kuljettamisesta lennoilla uusia ohjeita

Turvatarkastusten pelätään ruuhkautuvan lentokentillä uusien turvamääräysten takia. Määräykset tulevat voimaan puolentoista viikon kuluttua ja koskevat nestemäisten aineiden kuljetusta lentokoneen matkustamoissa.

6. marraskuuta lähtien kaikki matkustamoon tuotavat nesteet on esitettävä turvatarkastuksessa. Nesteiksi määritellään muun muassa hiusgeelit, hammastahnat ja ihovoiteet.

Matkustaja voi kuljettaa käsimatkatavroissa nesteitä, jotka on pakattu enintään desin (100 ml) kokoisiin pakkauksiin. Pakkausten on mahduttava enintää litran kokoiseen uudelleensuljettavaan läpinäkyvään muovipussiin.

Rajoitukset eivät koske matkan aikan käytettävää vauvan ruokaa tai juomaa, nestemäisiä lääkkeitä ja erikoisruokavaliota tarvitsevien matkustajien juomaa.

Määräyksiä sovelletaan kaikissa EU-maissa sekä Norjassa, islannissa ja Sveitsissä. Määräysten taustalla on Britanniassa paljastunut terroristien suunnitelma räjäyttää lentokoneita nestemäisillä pommeilla.

Määräyksiin myös kiertoteitä Lentokentällä turvatarkastuksen jälkeen tehdyt ostokset saa viedä käsimatkatavaroissa koneeseen, kunhan ostoksista on esittää myös kuitti. Moni matkustaja haluaa lennolle mukaan oman vesipullon. Jos ei halua ostaa vesipulloa lentokentän myymälästä, voi viedä tyhjän pullon turvatarkastuksen läpi ja täyttää sen sitten WC-tiloissa. Lentokenttämyymälöille voi kuitenkin odottaa hyvää myyntiä. Kun turvatarkastuksessa litran pussiin pitäisi saada mahtumaan geelit, voiteet, hammastahna, aerosolit, juomat ja keitot, on kätevämpää ostaa tarvitsemansa kosmetiikka ja pikkupurtava vasta turvatarkastuksen jälkeen. YLE24, YLEn Radiouutiset