Jadesoturi aloitti Kiinan-valloituksensa

Suomalais-kiinalainen Jadesoturi-elokuva on saanut ensi-iltansa Kiinassa. Elokuvan levittäjä ja markkinoija uskoo Kalevalaa ja kung fua sekoittavan elokuvan saavuttavan yli miljoona katsojaa. Filmiä levitetään Kiinassa suuremmalla kopiomäärällä kuin mitään europpalaista elokuvaa koskaan.

kulttuuri

Pekingiläisen elokuvateatterin aulassa ensi-iltakävijää tervehtivät Jadesoturin pahviset päätähdet: suomalainen Tommi Eronen ja kiinalainen naistähti Zhang Jingchu. Liput maksavat viisi euroa, mikä on kiinalaiselle paljon. - Katsoimme elokuvan trailerin Internetistä. Päätähti Zhang Jingchu on yksi lempinäytteilijöistäni, joten toin tyttöystäväni katsomaan elokuvaa, kertoo 23-vuotias opiskelija Chen Daogang. Toisella puolella kaupunkia ei tarvinnut tyytyä naistähden pahviversioon, kun Kiinan elokuvamuseossa vietettiin kutsuvierasensi-iltaa. Tähti itse oli paikalla samoin kuin suomalaisohjaaja Antti-Jussi Annilakin. Meno oli komeaa, mutta niin ovat elokuvan mittapuutkin. Nyky-Suomea ja muinaista Kiinaa sekoittavaa Jadesoturia levitetään Kiinassa 174 kopion voimin. Filmi kilpailee keskisuurten Hollywood-elokuvien sarjassa

Markkinoinnista ja levityksestä vastaavan Warner-Chinan toimitusjohtaja Eileen Eliassof kertoo, että levitysmäärä vastaa keskisuurta Hollywood-elokuvaa.

- Suurinta osaa kiinalaiselokuvista levitetään 50 kopiolla, sata kopiota on jo valtava määrä. Toivomme Jadesoturin saavan ainakin miljoona katsojaa, se olisi todella hyvä tulos, sanoo Eliassof. Ohjaaja Antti-Jussi Annila oli pyörällä päästään. Jos katsojaennusteet toteutuvat, ollaan hyvin lähellä Suomen ennätystä, ja kyseessä on miehen esikoiselokuva. Lähiviikot näyttävät, kuinka käy Kun tavallisen kansan ensi ilta oli ohi, yleisö valui elokuvateatterista ulos vaihtelevin tuntein. - Suomalaistähti oli komea ja kung fu oli aidon näköistä. Elokuvantekijät halusivat kertoa kauniin tarinan, mutta juoni oli liian monimutkainen. En usko että suosittelen elokuvaa ystävilleni, arvioi Wang Xiaoqiong. Lippuluukkumenestystä uhkaavat myös piraatti-DVD:t, sillä kadulta elokuvan saa 50 sentillä. Mutta elokuvantekijät ja Warner China uskovat menestykseen silti. - Jadesoturi on niin cool, naurahtaa Eileen Eliassof. Suomessa Jadesoturi jatkaa toista viikkoa Suomen katsotuimpanaelokuvana yli 19 300 katsojalla. Toiseksi eniten katsojia on kerännyt Paholainen pukeutuu Pradaan, jonka näki tällä viikolla yli 17 500 ihmistä. Kolmanneksi nousi viikko sitten ensi-iltaan tullut animaatio Aivan villit, joka veti lähes 15 000 katsojaa.

Lähteet: Ylen radiouutiset (Katri Makkonen, Peking), Ylen pop-uutiset