Kiistely rauhanturvaajien varusteista jatkuu

Afganistanissa toimivien rauhanturvaajien mukaan tieto varusteliivien puuttumisesta on lähetetty puolustusministeriölle hyvissä ajoin.

Kotimaa

Ministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) sanoi perjantaina eduskunnassa, ettei ministeriö eikä myöskään pääesikunta ole saanut kentältä minkäänlaisia puutelistoja, joita ei ole täytetty.

Lisäksi puolustusvoimat vakuuttaa, että Afganistanissa jo toimivien ja Libanoniin lähtevien sotilaiden varustus on kunnossa.

Rauhanturvaajien mukaan puutelista on lähetetty viimeksi kesällä Afganistanista Suomeen puolustusvoimien Niinisalon kansainväliseen keskukseen.

Suomalaisten mukaan heidän MOT-ryhmänsä ovat lainanneet varusteliivejä Maimanassa norjalaisilta ja Mazar-e-Sharifissa ruotsalaisilta tai ostaneet liivejä itse.

Sotilaat huomauttavat, että ministeri Kääriäinen oli itse käymässä Afganistanissa runsas kuukausi sitten, joten hän on mitä todennäköisimmin tietoinen asiasta.

Varusteet puhuttivat myös eduskunnassa Rauhanturvaajien huoli varusteista puhutti perjantaina myös eduskunnassa, kun kansanedustajat kysyivät puolustuslinjalle ajautuneelta ministeriltä sotilaitten varustuksesta. Afganistanin rauhanturvaajat ovat laatimassaan muistiossa arvostelleet kovin sanoin varusteidensa tasoa. Puutteita sanotaan olevan myös ajoneuvoissa ja viestintävälineissä. Sotilaat kokevat varusteensa muiden maiden joukkoja heikommiksi. YLE24