Kiinteistönvälitysalalla kierretään veroja

Verottaja selvittää kymmenien kiinteistöbvälitysyhtiöiden veronkiertoa. Verotarkastuksien perusteella kiinteistövälittäjien palkkoja on maksettu verottomasti kilometrikorvauksina. TV-uutisten mukaan nyt harkitaan kiinteistöbvälitysalan ottamista koko maassa erityistarkkailuun.

Kotimaa

Omalla autolla ajatetuista kilometreistä maksetaan kiinteistönvälittäjälle korvaus, verottomana. Ja juuri se onkin houkutellut lisäilemään kilometrejä ajopäiväkirjaan verottomien tulojen kasvattamiseksi.

Kiinteistönvälittäjien kilometrikorvauksia alettiin tutkia maaliskuussa esitetyn A-talk -ohjelman jälkeen. Nyt verovirastot eri puolilla ovat nyt tutkineet 40, vielä nimettömänä pidetyn kiinteistönvälitysyhtiön tilit. Näyttää siltä, että kilometri-korvauksilla on kierretty palkkojen sivukuluja ja veroja oikein roimasti.

- Näin laajamittaista kuin kiinteistönvälitysalalla en ole kuullut että millään muulla toimialalla olisi esiintynyt, Verohallituksen johtaja Anita Wickström kertoo TV-uutisille.

Ainakin osa tapauksista on selkeästi tahallisia. Verotarkastukset ovat suurimmalta osaltaan vielä kesken, mutta jo alustavien tulosten perusteella luvassa on tuntuvia jälkiveroja.

Verohallituksessa pohditaan nostetaanko kiinteistönvälitysala nyt koko maassa verotarkastajien eritystarkkailuun muun muassa rakennus-alan rinnalle.

Yhteensä Suomessa on yli 1400 kiinteistönvälitystä tekevää yritystä.

YLE24