Marimekko kiertää maailmaa

Suomalainen Marimekko kiinnostaa ulkomailla entistä enemmän. Suomen Design -museon laaja retrospektiivinen näyttely on saapunut Ranskaan ja useita näyttelyitä eri puolilla Eurooppaa on luvassa vielä tänä vuonna. Ranskassa Marimekkoa esitellään Roubaix'n kaupungissa Pohjois-Ranskassa.

kulttuuri

Kolme vuotta sitten newyorkilainen Bard Graduate Center- taidekeskus teki erikoistilauksen. Sen jälkeen näyttely lähti liikkeelle, eikä loppua näy. Marimekkoa ei tarvitse enää tyrkyttää - vaan sitä pyydetään.

Ranskan Normandiassa alkaa toinen näyttely ensi kuussa. Sitten ovat vuorossa Belgia ja Italia ja ensi vuonna Marimekkoa esitellään laajasti ainakin Tanskassa ja Meksikossa.

Suomen Design-museon johtaja Marianne Aav sanoo, että Marimekko kiinnostaa ulkomailla myös arvojensa puolesta - Ranskassa merkkiin yhdistetään naisten tasa-arvotaistelu. Naisnäkökylman löytää myös näyttelyn kuraattori Sylvette Gaudichon Botella.

- Sosiaalisesti on kiinnostavaa, että Marimekon perusti nainen, suunnittelijoista suurin osa on naisia ja yrityksen pelasti nainen. Ranskalaisessa macho-kulttuurissa se kiinnostaa, ranskalainen muoti on miesten tekemää, hän kertoo.

Retrospektiivisestä näyttelystä on kuitenkin vielä matkaa siihen, että perusranskalainen pukeutuisi Marimekkoon.

- Marimekkoon pukeutuminen vaatii rohkeutta ja vahvaa luonnetta - jota ranskalaisilla ei välttämättä ole, Gaudichon Botella sanoo.

Yli kolmekymmentä vuotta Marimekon kankaita käyttäneen vaatesuunnittelijan Michel Schreiberin mielestä Marimekolla on omat rajansa.

- Marimekko sopii vain henkilöille, jotka poikkeavat tavallisuudesta, Schreiber sanoo eikä usko että massatuotetta merkistä ihan hevin tulee.

Lähteet: TV:n Kulttuuriuutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus