1. yle.fi
  2. Uutiset

Kätkytkuolemien arvoitus ratkaistu?

Imeväisikäisten äkillisiin kätkytkuolemiin on löytynyt syy aivotutkimuksissa. Niiden mukaan vauvat lopettavat hengittämisen, koska heidän aivoistaan puuttuu välittäjäainetta.

Ulkomaat

Bostonissa Yhdysvalloissa tehdystä tutkimuksesta kertoo ennakkotietoja ruotsalainen Göteborgs-Posten-lehti. Artikkeli julkaistaan kokonaisuudessaan tänään tiistaina JAMA:ssa, yhdysvaltalaisen lääketieteen yhdistyksen lehdessä.

Tutkimus tehtiin 31:lle kätkytkuoleman uhrille ja 31 samanikäiselle, jotka olivat kuolleet muihin syihin. Kaikissa kätkytkuolematapauksissa vauvojen aivorunko oli poikkeava eli välittäjäaine serotoniini ei toiminut normaalisti.

Erityisen selvää se oli poikavauvoilla, mikä saattaa selittää sen, että 60 prosenttia kätkytkuolemaan menehtyvistä on poikia.

Serotoniinin puutteellinen toiminta ei yksinään ole kuolemaksi, mutta se altistaa muille riskitekijöille, tutkijat arvelevat. Vanhastaan tunnettuja riskejä ovat vauvan makuuttaminen vatsallaan pää tyynyä vasten, liiallinen peittely ja äidin tupakointi raskausaikana.

Vanhempien valistaminen on vähentänyt kätkytkuolemia Ruotsissa, kertoo professori Göran Wennergren Göteborgin lasten- ja nuortensairaalasta. 1990-luvun alussa kuoli noin sata ruosalaisvauvaa vuodessa, nykyisin noin 30.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi