Kaurismäen kaiho puree Nižni Novgorodissa

Suomalainen kulttuurivienti vetää Venäjällä. Volgan varrella sijaitsevassa miljoonakaupungissa Nižni Novgorodissa on jo vakiintunut tavaksi pitää suomalaisen kulttuurin päiviä. Kulttuuriviennin veturi on Aki Kaurismäki, joka on Nižni Novgorodissa kulttiohjaaja.

kulttuuri

Volgan pääkaupunki Nižni Novgorod on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki, ja siellä riittää kulttuuririentoja. Kaupungissa on myös innokkaita suomalaisen kulttuurin harrastajia.

Nižnissä järjestetään suomalaisen kulttuurin päivät vähintään kahdesti vuodessa. Tämän syksyn kulttuuripäiviin sisältyi venäjäksi käännetyn suomalaisen kirjallisuuden näyttely, valokuvanäyttely ja suomalaiset elokuvapäivät. Yhteydet Suomeen ovat syntyneet Tampereen elokuvajuhlilla.

Suomalainen kaiho vetoaa venäläisiin

Nižni Novgorodin Suomi-innostuksen aiheuttaja on elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

Nižnissä riittää Kaurismäki-faneja niin paljon, että elokuvasali kuulemma täyttyisi kahden tunnin varoitusajalla, jos leviäisi tieto, että Kaurismäki saapuu vieraaksi.

Kulttuuripäivien puuhamiehellä on käsitys siitä, mikä Kaurismäen elokuvissa tekee niistä niin suosittuja Nižnissä:

- Taustalla vaikuttaa venäläinen ja suomalainen kaiho sekä kaihon läpäisevä nauru. Olemmehan pohjoisen väkeä molemmat, arvioi projektikoordinaattori Pavel Miloslavski.

Kulttuurin rautaesirippua on yhä jäljellä

1,3 miljoonan asukkaan Nižni Novgorod tunnettiin neuvostoaikana nimellä Gorki bolševikkien johtavan kirjailijan mukaan. Tuolloin Nižni oli suljettu kaupunki sinne sijoitetun sotateollisuuden takia. Eristyneisyys vaikuttaa yhä:

- Yleisö ei ole valmis vastaanottamaan eurooppalaista kulttuuria. Kulttuurin rautaesirippu ei ole vielä noussut, Milolavski sanoo.

Ensi vuonna Nižni Novgorodin suomalaisen kulttuurin päiviä aiotaan laajentaa taidenäyttelyllä ja säveltäjävierailulla.

Lähteet: YLE24 (Vesa Kekäle, Nižni Novgorod)