The Rasmuksen Lauri hätyyttelee miljoonakerhoa

The Rasmus -yhtyeen laulusolisti Lauri Ylönen kuuluu Suomen sadan rikkaimman joukkoon, kun verrataan valtionverotuksen ansiotuloja. Ylönen ansaitsi viime vuonna 919 220 euroa.

kulttuuri

Näin hän ohitti reippaasti esimerkiksi presidentti Martti Ahtisaaren (204 537 euroa), metsäyhtiö Stora Enson toimitusjohtajan Jukka Härmälän (616 417 euroa) ja Suomen Pankin pääjohtajan Erkki Liikasen (242 146 euroa).

Ylösen sijoitus palkkatilastossa on 78, mikä on huomattava saavutus suomalaiselta muusikolta tai taiteilijalta yleensäkään. Viime vuonna ei sadan eniten palkkaa saaneen joukkoon mahtunut yhtään kulttuurialan toimijaa.

Muista kulttuuriväen palkanmaksajista työllään ovat viime vuonna vaurastuneet muun muassa kirjailija Arto Paasilinna (386 532 euroa), HIM-yhtyeen laulaja Ville Valo (376 237 euroa), kirjailija Laila Hirvisaari (354 925 euroa), kapellimestari Leif Segerstam (346 359 euroa) ja oopperalaulaja Jorma Hynninen (207 372 euroa). Taiteilijan ura ei Suomessa kuuluu ilmeisimpiin tapoihin nousta raharikkaiden joukkoon, eikä se liene monien tavoitekaan. Toisaalta esimerkiksi Ylösen ja Paasilinnan tulot paljastavat, että suomalainen kulttuurituotos voi lyödä itsensä läpi myös maailmalla, pienestä maasta ja kielestä huolimatta. Kulttuurin alalla on myös perintörikkaita Ansiotulojen lisäksi käytettävissä oleviin tuloihin vaikuttavat muun muassa pääomatulot ja varallisuus. Kun ne otetaan huomioon, kulttuuripiirien vaurain on näyttelijä ja muusikko Sam Huber, jonka verotettava varallisuus oli yli 19 miljoonaa euroa. Huber on funkyhtye Eternal Erectionin keulahahmo nimellä Rick Lover. Hän on sekä Ahlströmien metsäteollisuus- että Huberin putkiyrityssuvun perillinen. Pääomatuloissa kulttuurialan ykkönen oli Teos-kustantamon hallituksen puheenjohtaja, toimittaja Niklas Herlin. Hänelle kertyi verotettavaa pääomatuloa yli 18 miljoonaa euroa. Herlin on pilkotun Kone-konsernin omistajasukua ja kuuluu Koneesta irrotetun Cargotec-yhtiön suurimpiin osakkeenomistajiin. YLE24, STT

Lähteet: Yleisradion verokone