1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Bolshoi-teatteri ensi kertaa Suomeen

Moskovan Bolshoi-teatteri vierailee ensi kesänä ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuuluisa teatteri saapuu Savonlinnan oopperajuhlien vierailevaksi oopperataloksi. Oopperajuhlien tuottama Aulis Sallisen ooppera Ratsumies puolestaan esitetään Bolshoissa tässä kuussa.

kulttuuri

Bolshoi-teatterin ja Savonlinnan oopperan yhteistyö pyrkii kulttuurivaihdon avulla myös edistämään talouselämän yhteistyötä. Vierailujen yhteydessä järjestetään maiden kulttuuria ja talousyhteistyötä käsittelevät seminaarit.

Ratsumiehen esityksellä juhlistetaan Suomen eduskunnan ja Venäjän duuman perustamisen satavuotisjuhlaa. Samalla vietetään myös Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlaa ja muistetaan Savonlinnan Oopperajuhlien uutta alkua 40 vuotta sitten. Bolshoi-teatterin pääjohtajan Anatoli Iksanovin mukaan Ratsumies otetaan Bolshoissa kiinnostuneena vastaan. - Oopperataide tarvitsee myös oman aikamme oopperateoksia. Ratsumies esitetään marraskuussa talon uudella näyttämöllä, johon mahtuu 860 katsojaa. Savonlinnassa tarjolla uutuus ja klassikko Pääjohtaja Iksanov kertoo, että oopperavaihtoa on valmisteltu pitkään. Savonlinnassa Bolshoi esittää kaksi tuontantoa, uuden jan vanhan. - Leonid Desjatnikovin Rosenthalin lapset on Bolshoin ensimmäinen uusi tuotanto 30 vuoteen. Varsinkin Vladimir Sorokinin libretto on herättänyt Venäjällä kohua, mutta toisaalta teos on myös saanut useita palkintoja. Modest Musorgskin Boris Godunov -ooppera taas on Bolshoi-teatterin käyntikortti maailmalla. Bolshoi-teatteri on Savonlinnan oopperajuhlien 19. vieraileva oopperatalo. Venäläisvieraita juhlistetaan heinäkuun 24. – 28. päivä Savonlinnassa Venäjä-viikolla, jossa venäläinen kulttuuri pääsee laajemminkin esille.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset, YLE24

Lue seuraavaksi