Kerry vetäytyy vaalikampanjoinnista Yhdysvalloissa

Demokraattien entinen presidenttiehdokas, senaattori John Kerry aikoo vetäytyä kongressivaalien kampanjoinnista, jotta hänen Irak-puheistaan ei koituisi enempää haittaa puolueelle.

Ulkomaat

Kerry kehotti aiemmin tällä viikolla Kaliforniassa pidetyssä vaalitilaisuudessa opiskelijoita opiskelemaan ahkerasti, jotta he eivät joutuisi armeijaan ja palvelemaan Irakissa.

- Jos käytätte koulutuksenne hyödyksi, opiskelette ahkerasti, teette läksynne, näette vaivaa tullaksenne fiksuiksi, voitte menestyä. Jos ette, päädytte jumiin Irakiin, Kerry sanoi.

Kerryn puheet raivostuttivat presidentti George Bushin ja joukon muita republikaaneja. Valkoinen talo on vaatinut anteeksipyyntöä Kerryltä. Senaattori on pahoitellut epäonnistunutta vitsiä mutta ei ole esittänyt varsinaista anteeksipyyntöä. Kerryn mukaan vitsin kohteena oli Bushin politiikka, eivät Yhdysvaltojen joukot.

Kerryn toimisto selitteli senaattorin sanomisia sillä, että hän oli lukenut väärin avustajiensa valmisteleman puheen. Tarkoitus oli ollut sanoa: "Tiedättekö, mihin päädytte, jos ette opiskele, jos ette ole fiksuja, jos olette älyllisesti laiskoja? Päädytte saamaan meidät jumiin Irakin sotaan. Kysykää vaikka presidentti Bushilta."

Lähteet: YLE24