Merenalaista elämää enää 50 vuotta?

Maailman merten koko kala- ja äyriäiskanta saattaa kuolla sukupuuttoon ennen vuotta 2050, jos ryöstökalastus ja saastuminen jatkuu nykyistä vauhtia.

luonto

Sama kohtalo odottaa myös merten nisäkkäitä kuten hylkeitä, valaita ja delfiinejä, varoittaa kansainvälinen tutkimus, josta kertoo tiedelehti Science.

Ekologeista ja ekonomisteista koostuva tutkijajoukko selvitti 48 merialueen tilaa. Tulokset ovat hälyttäviä; lähes kolmannes meressä elävistä lajeista on jo lähestulkoon kadonnut.

Keskeisenä tutkijat pitävät meren lajiston monimuotoisuuden kapenemista eli kasvi- ja eläinlajien katoamista. Se heikentää koko ekosysteemin toimintaa, mikä heijastuu meren tuottoon esimerkiksi kalansaaliina mitaten.

Myös muut, vähemmän ilmeiset mutta välttämättömät toiminnat kuten hiilidioksidin sitominen kasviplanktonin avulla tai jätteiden ja myrkkyjen biologinen hajottaminen joutuvat vaikeuksiin, tutkijat ennustavat.

Hyvä uutinen on se, että korjaaminen on mahdollista. Kun lajisto monipuolistuu, myös ekosysteemin kokonaistuottavuus paranee. Kohentuminen on parhaassa tapauksessa hyvin nopeaa ja tulokset näkyvät 5 - 10 vuodessa. Tutkijoiden mukaan nykymenolla merenalainen elämä kokisi kuoliniskun vuonna 2048. Greenpeace: 40 prosenttia valtameristä suojeltava Ympäristöjärjestö Greenpeace vaatii valtamerten merkittävää suojelemista. Greenpeacen mukaan 40 prosenttia valtameristä tulisi suojella, jotta merenalainen elämä voitaisiin pelastaa.

-Ryöstökalastus tuhoaa valtameriämme kiihtyvällä vauhdilla. Kalaa pyydetään vuosittain luvatta jopa yhdeksän miljardin dollarin arvosta, sanoo Greenpeacen edustaja Nilesh Goundar.

Greenpeace esitti vetoomuksensa tiedelehti Sciencessä julkaistun artikkelin jälkeen.

Lähteet: YLE Tiede, AP, BBC