Keskusrikospoliisi tutkii taas pimeää työvoimaa

KRP tutkii laajaa harmaan talouden rikosvyyhtiä. Useiden telakka- ja rakennusalan yritysten epäillään pimittäneen verottajalta vähintään 1,5 miljoonaa euroa vero- ja kirjanpitorikosten avulla. Summa saattaa vielä kasvaa verotarkastuksissa.

Kotimaa

Tutkinnassa on pääepäilynä neljä virolaista henkilöä. He pyörittivät pimeää työvoimaa suomalaisilla rakennustyömailla Suomessa omistamiensa yritysten kautta. Toiminta alkoi vuonna 2000 ja on kestänyt tähän vuoteen saakka.

Enimmillään työmailla on ollut töissä noin sata pimeästi palkattua työntekijää Virosta, Venäjältä ja Liettuasta. Enimmäkseen epäillyt toimivat pääkaupunkiseudulla, mutta osa pimeän työvoiman käytöstä ulottui Keski-Suomeen asti.

Poliisi on tutkinnan aikana tehnyt tarkastusiskuja muutamille pääkaupunkiseudun työmaille. Lukuisia epäiltyjen yhtiöiden työntekijöitä kuulusteltiin ja osa päätekijöistä on ollut vangittuna.

Rikoshyötyä on saatu tähän mennessä takaisin 200 000 euron arvosta, mutta osa hyödystä lienee siirretty ulkomaille. Pääepäiltyjen omaisuutta on määrätty hukkaamiskieltoon 1,4 miljoonan euron arvosta.

Jutun esitutkinnan arvioidaan valmistuvan ensi vuoden alussa.

Lähteet: YLE 24