1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ortega pyrkii takaisin Nicaraguan johtoon

Nicaraguaa 80-luvulla johtanut Daniel Ortega saattaa sunnuntain presidentinvaaleissa nousta takaisin valtaan.

Entinen sandinistijohtaja on ollut ehdolla maan presidentiksi kolme kertaa vuoden 1990 jälkeen mutta on joka kerta joutunut tyytymään tappioon. Tällä kertaa vasemmistolainen Ortega lähtee vaaleihin suosikkina, ja Nicaraguan vaaleja seurataankin maailmalla tarkasti.

61-vuotiaan Ortegan parantuneet mahdollisuudet eivät johdu niinkään hänen suosionsa kasvusta, vaan ennemminkin muiden puolueiden sirpaloitumisesta ja Ortegan ajamista vaalijärjestelmän muutoksista. Ortega tarvitsee voittaakseen yli 35 prosenttia äänistä ja viiden prosenttiyksikön eron lähimpään kilpailijaansa.

Mielipidekyselyiden mukaan hänellä on tarvittava johto pahimpaan kilpakumppaniinsa oikeiston Eduardo Montealegreen, mutta ääniosuus on noin 33 prosentin tuntumassa. Jos raja jää saavuttamatta, vaalien toinen kierros järjestetään joulukuussa.

Yhdysvallat uhkaa pakoitteilla Yhdysvalloissa Ortegan nousua on seurattu huolestuneena. Maa on uhannut Nicaraguaa poliittisilla ja taloudellisilla pakotteilla, mikäli Ortegasta tulee presidentti. Ortega itse kertoo olevansa muuttunut mies, joka haluaa yhdistää maan, luoda työpaikkoja ja rakentaa sairaaloita sekä kouluja. Ortegan voitto lisäisi Etelä-Amerikan äärivasemmistolaisten johtajien määrä neljään, muut kolme ovat Venezuelan Hugo Chavez, Bolivian Evo Morales ja Kuuban Fidel Castro. Yhdysvallat tuki aikoinaan sandinisteja vastaan taistelleita oikeistolaisia contra-sissejä sisällissodassa ja pyrki eristämään Nicaraguan taloudellisesti. Kymmenen vuotta kestänyt sisällissota vaati yli 50 000 ihmisen hengen. AP, IPS, REUTERS, BBC