Irak valmistautuu Saddamin tuomioon

Bagdadista on löydetty viimeisten 36 tunnin aikana 83 ihmisen ruumiit, kertoo paikallinen poliisi. Osassa ruumiista on merkkejä kidutuksesta. Väkivalta Irakissa on kiihtynyt, kun maassa odotetaan huomenna Saddam Husseinille julistettavaa tuomiota.

Ulkomaat

Lauantaina Irakin poliisin erikoisjoukot tappoivat 53 epäilltyä al-Qaidan taistelijaa Bagdadin laitamilla. Maan sisäministeriön tiedottajan mukaan poliisi otti ankarasti yhteen asemiesten kanssa Tuwaithan lähiössä. Poliisi pidätti lisäksi 16 epäiltyä terroristia, poltti 40 autoa ja takavarikoi aseita.

Turvatoimia Irakissa on kiristetty tuomion julistamisen alla, sillä viranomaiset pelkäävät mahdollisen kuolemantuomion synnyttävän uusia verisiä mellakoita.

Irakin tilanne saattaa näkyä myös Yhdysvalloissa tiistaina pidettävien kongressivaalien tuloksessa. Mielipidekyselyjen mukaan republikaaneja uhkaa tappio jopa heidän perinteisillä kannatusalueillaan. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoittaa Irakin kasvasta pakolaisongelmasta UNHCR:n mukaan joka kuukausi 140 000 irakilaista jättää kotinsa väkivaltaisuuksien vuoksi. Järjestö varoittaa, ettei sillä ole riittävästi varoja kasvavasta pakolaismäärästä selviämiseen.

YK:n pakolaisjärjestö vetoaa kansainväliseen yhteisöön Irakin humanitaarisen kriisin auttamiseksi. UNHCR:n arvion mukaan Irakista on paennut 1,8 miljoonaa ihmistä ja maan sisäisiä pakolaisia on ainakin 1,6 miljoonaa.

Bagdadiin ja kahteen muuhun provinssiin julistetaan vuorokauden mittainen ulkonaliikkumiskielto tuomion lukemisen yhteydessä, pääministeriä lähellä olevat lähteet kertovat. Yhdysvaltain ja Irakin joukot ovat pystyttäneet uusia tarkistuspisteitä ja tehneet liikennejärjestelyjä. Irakin armeijan lomat on peruttu toistaiseksi.

Saddamin tukijoiden uskotaan synnyttävän levottomuuksia etenkin, jos hänet tuomitaan kuolemaan. Asiantuntijat pitävät kuolemantuomiota mahdollisena.

Tällä hetkellä Saddam istuu syytettynä myös toisessa oikeudenkäynnissä. Häntä ja kuutta muuta syytetään kurdien kansanmurhasta. Irakin armeijan vuosina 1987-88 toteuttamassa Anfal-kampanjassa kuoli 100 000 kurdia ja arviolta 3 000 kurdikylää jyrättiin maan tasalle. Vielä ei tiedetä, keskeytetäänkö oikeudenkäynti, jos Saddam saa sunnuntaina kuolemantuomion.

Lähteet: AP, AFP, BBC, YLE24