Hyppää sisältöön

Tiukennetut turvatarkastukset voimaan

Lentomatkustajien käsimatkatavaroiden tiukennetut turvamääräykset ovat astuneet voimaan. EU:n uusien määräysten mukaan matkustamoon voi viedä nesteitä enintään desin pakkauksissa, ja ne on pakattava läpinäkyvään pussiin.

Finavia kehottaa matkustajia saapumaan parin ensimmäisen viikon aikana tavallista aikaisemmin lentokentälle. Matkustajia pyydetään jo kotona pakkaamaan tavarat oikein, jotta turvatarkastus sujuisi mahdollisimman ripeaästi.

Silti jonottamiseen on syytä varautua. Helsinki-Vantaan lentokentällä on lisätty henkilökuntaa ja lähtöaulassa on määräyksistä kertovia julisteita, esitteitä ja pakkauspöytiä.

Kaikki lentokoneen matkustamoon tuotavat nesteet on esitettävä turvatarkastuksessa, ja ne tulee pakata enintään desin kokoisiin pakkauksiin. Pakkausten pitää mahtua enintään litran vetoiseen läpinäkyvään muovipussiin, joka voidaan sulkea uudelleen.

Nesteeksi lasketaan myös mm. hammastahna, hiusgeeli, geelimäinen huulipuna, ripsiväri ja hiuslakka. Matkustamoon voi viedä myös turvatarkastuksen jälkeen ostetut nestemäiset tuotteet.

Rajoitukset eivät koske matkan aikana käytettävää vauvan ruokaa tai juomaa, matkan aikana tarvittavia lääkkeitä tai lääkärin määräämää nestettä eikä erityisruokavaliota noudattavien ruokia.

Uudet määräykset koskevat EU-maiden lisäksi Norjaa, Islantia ja Sveitsiä. Kiristyneiden määräysten taustalla on huoli terrorismista.

Käsimatkatavaroiden kokoa koskevat rajoitukset tiukkenevat 6. toukokuuta alkaen. Tämän jälkeen matkustamoon voi viedä käsimatkatavarana enintään 56 cm x 45 cm x 25 cm kokoisen laukun.

.
.