Valiot vastaan vaivaisukot

Suomeen on kaikessa hiljaisuudessa syntynyt uusi työväen eliittiluokka. Tähän luokkaan kuuluu niin metallimiehiä, it-alan propellihattuja kuin lämpövoimalan prosessinhoitajiakin. Uutta eliittiä ei yhdistä yhteinen työtehtävä tai koulutus.

talous

Joukko on pikemminkin kunnon sekoitus toimistoissaan tärkeileviä valkokaulustyöläisiä ja haalareihin pukeutuneita tehdasduunareita. Yhteinen nimittäjä tälle joukolle on se, että valiotyöntekijät kuuluvat yritystensä henkilöstörahastoihin, joista menestyneimmät tarjoilevat jäsenilleen kultalusikalla muhkeita palkanlisiä.

Eniten on palkittu Sanoma-konsernin väkeä, mutta näppejä ei ole jääty nuolemaan esimerkiksi Fortumissa, Neste Oilissa tai Rautaruukissakaan.

Henkilöstörahastoihin kuuluvien 120 000 suomalaisen joukossa on jo tuhansia ja tuhansia, joiden rahastojemmassa on kymmeniä tuhansia euroja. Esimerkiksi hitsaria vuoden ylimääräinen palkka lämmittää kummasti. Ketäpä ei. Menestyvissä yrityksissä uusi ilmiö on se, että yhä useampi palkansaaja on alkanut käyttää henkilöstörahastoa henkilökohtaisen säästämisensä muotona. Moni tulee palkallaan toimeen ja jättää henkilöstörahastopottinsa tietoisesti kasvamaan eläkettä silmällä pitäen. Kun palkka kutistuu eläkkeeksi, vetreäkuntoiselle ”harmaalle pantterille” 40 000 euroa on paljon rahaa. Sillä matkustaa jo monet reissut Thaimaan-lämpöön – niin kuin tapana on. --- Suurin osa työväestä voi nähdä kuitenkin vain märkiä unia eliittiduunareiden henkilöstörahastotuotoista. Järjestelmä on yhä harvojen herkkua. Erityisesti julkisen puolen työntekijät ovat tässäkin asiassa väliinputoajia. Valtion virastoista vain ilmailulaitoksella - nykyisellä Finavialla - on käytössään henkilöstörahasto. Muut valtion virastot eivät ole hommaan heränneet. Kunnilla ei ole lain mukaan edes oikeutta väkensä palkitsemiseen henkilöstörahastojen avulla. Tämä heikentää entisestään talouskurimuksessa kituvien kuntien mahdollisuuksia houkutella tulevaisuudessa uutta työväkeä, kun suuri osa nykyisistä kuntatyöntekijöistä kalppii eläkkeelle. Palkkakuilu yksityisiin yrityksiin verrattuna voi kasvaa liian suureksi. Työministeriössä oltaisiin valmiita antamaan myös kunnille oikeus henkilöstörahastojen käyttöön. Rahapulaansa voivottavia kuntia asia ei ole pahemmin kiinnostanut. Vaivaisukko ei kai tahdo itselleen lisäkulunkeja. Mikko Saariaho taloustoimittaja Radiouutiset, YLE Monet hyötyvät henkilöstörahastoista (siirryt toiseen palveluun)