1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ortegan voitto vahvistumassa Nicaraguassa

Maailman köyhimpiin valtioihin lukeutuvassa Nicaraguassa sandinistijohtaja Daniel Ortega on voittamassa sunnuntaiset presidentinvaalit suoraan ensimmäisellä kierroksella. Ortega johti yli 38 prosentin kannatuksellaan, kun 61 prosenttia äänistä oli laskettu.

Ääntenlaskennassa toisena olevan konservatiiviehdokkaan Eduardo Montealegren saaman ääniosuuden kerrottiin olevan lähes kahdeksan prosenttiyksikköä pienempi.

Tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella ehdokkaan on saatava 35 prosenttia äänistä ja viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin toiseksi tullut.

Ortegan tukijat ovat jo aloittaneet vaalivoiton juhlinnan. Montealegre kuitenkin ilmoitti vielä maanantaina iltapäivällä uskovansa, että vaaleissa järjestettäisiin toinen kierros.

Nicaraguan vasemmistohallintoa vuoteen 1990 saakka johtanut Ortega, 60, oli myös mielipidekyselyissä vaalien ennakkosuosikki. Hänen valintaansa on vastustanut muun muassa Yhdysvallat, joka tuki sandinistihallinnon aikana Nicaraguan oikeistolaisia Contra-kapinallisia.