Australiassa ehkä kuivinta tuhanteen vuoteen

Australiaa koetteleva kuivuus voi olla pahin tuhanteen vuoteen, arvioivat viranomaiset. Jo viisi vuotta jatkunut kuivuus koettelee yli puolta Australian viljelymaasta ja uhkaa jo kaupunkien vesihuoltoa.

luonto

Yleisesti kuivuutta on pidetty pahimpana vuosisataan, mutta tuoreiden arvioiden mukaan kyseessä saattaa olla kuivin kausi tuhanteen vuoteen, totesivat viranomaiset Murray-Darling-jokialueen vesikokouksessa Canberrassa.

Murray-Darlingin jokialueen komission tiedottajan mukaan yhtä pitkää kuivuusjaksoa ei ole ollut niinä 114 vuotena, jolloin tilastoja on pidetty. Todennäköisyysanalyysit puolestaan viittaavat siihen, ettei näin kuivaa ole ollut tuhanteen vuoteen.

Etelä-Australian osavaltion kuvernööri Mike Rann arvioi kokouksen yhteydessä, että nykyinen kuivuus on pelottava kurkistus maapallon lämpenemisen tuomaan tulevaisuuteen.

Canberran kokoukseen niin ikään osallistunut pääministeri John Howard ei kuitenkaan halunnut julkisesti julistaa kuivuutta vakavimmaksi tuhanteen vuoteen. Hän totesi vain, että kuivuus on hyvin vakava ja pahin miesmuistiin.

Murray-Darlingin virtaama heikentynyt Canberrassa Howard sekä Murray-Darling-jokialueen johtajat pohtivat keinoja turvata jokialueen vedensaanti. Australian pisimmän joen Murray-Darlingin alueella tuotetaan noin 40 prosenttia maan maataloustuotannosta. Joki kulkee kolmen osavaltion läpi ja siitä saa juomavetensä muun muassa Etelä-Australian pääkaupunki Adelaide. Kuivuus on kuitenkin kutistanut joen virtaaman ennätyksellisen pieneksi. Jokeen virtasi lokakuussa vettä vain 77 miljardia litraa, mikä on pienin koskaan tilastoitu määrä. Kuukauden keskiarvo on 1 100 miljardia litraa. Ympäristöjärjestöt ovatkin varoittaneet, että jokivarren kaupunkeja voi uhata vesipula, jos kuivuus jatkuu vielä vuoden. Kuivuuskorvaukset laajenevat Australian hallitus ilmoitti kokouksen jälkeen maksavansa kuivuuden vuoksi tukea maanviljelijöiden ohella myös tuhansille pienyrityksille. Jo aiemmin on ilmoitettu, että viljelijöille maksettava tuki koskee jo yli puolta maan viljelysmaasta. Nyt tuki laajenee koskemaan kuivuudesta kärsiviä maanviljelijöitä palvelevia yrityksiä, kuten rehun- ja lannoitteiden tuottajia ja sadonkorjuu-urakoitsijoita. Yli 5 000 pienyrittäjälle on varattu tukirahaa yhteensä 121 miljoonaa euroa. Aiemmin 72 000 viljelijälle on luvattu tukea 551 miljoonan edestä. Reuters, AP