Yhdysvalloissa jännitetään yhä senaatin voimasuhteita

Yhdysvalloissa demokraattiedustaja on voittanut senaatin vaalit Montanassa, kertovat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet. Tämä tarkoittaa sitä, että vain Virginian senaattorinpaikka on vielä ratkaisematta. Demokraatit ovat jo juhlineet edustajainhuoneen voittoa. Puolue voitti republikaaneilta noin 30 paikkaa ja pääsee edustajainhuoneessa niskan päälle ensimmäistä kertaa 12 vuoteen.

Ulkomaat

Senaattorinpaikka oli pitkään auki myös Montanassa. Siellä ABC- ja NBC-televisiokanavat kertovat demokraatti Jon Testerin voittaneen republikaaniehdokkaan alle 5 000 äänellä.

Jos demokraatit voittavat myös Virginiassa, he saavat enemmistön senaattiin. Ääntenlaskentaa niukasti johtava demokraattiehdokas Jim Webb on julistautunut voittajaksi Virgniassa, mutta republikaanien George Allen ei ole tunnustanut tappiotaan.

Tilannetta mutkistaa se, että ainakin Montanassa osa äänistä lasketaan uudestaan ja Virgianiassakin uudelleenlaskenta on todennäköistä. Tämä saattaa viivästyttää kokonaistuloksen varmistumista jopa joulukuulle saakka. Kumpikin puolue on jo lähettänyt lakimiehensä tutkimaan laskematta jääneitä ääniä.

Yhdysvaltain tiedotusvälineiden mukaan republikaanit menettävät senaattorinpaikan Montanan lisäksi myös Ohiossa, Missourissa, Rhode Islandissa ja Pennsylvaniassa.

Yksikään istuva demokraattisenaattori ei menettänyt vaaleissa paikkaansa, joskin New Jerseyssä kisa meni täpäräksi. Entisen presidentin puoliso Hillary Clinton sen sijaan valittiin New Yorkista uudelle kaudelle selvällä enemmistöllä.

Senaattiin pääsi myös riippumattomana kampanjoinut ehdokas. Connecticutissa paikkansa pitänyt Joseph Lieberman oli vielä vuoden 2000 vaaleissa demokraatti Al Goren varapresidenttiehdokas.

Republikaanit ovat pitäneet valtaa senaatissa vuodesta 1995 lukuun ottamatta 19 kuukauden jaksoa 2001 - 2002, jolloin voimasuhteet olivat tasan 50-50. Tasatilanteessa ratkaisuvalta kuuluu varapresidentille.

Demokraateille enemmistö kuvernöörinpaikoista Demokraatit ottavat myös enemmistön maan kuvernöörinpaikoissa. Demokraattikuvernööri tulee varmuudella ainakin kuuteen uuteen osavaltioon. Massachusetts on muun muassa saamassa ensimmäisen mustan kuvernöörinsä, demokraatti Deval Patrickin. Republikaaninen kuvernööri Arnold Schwarzenegger on puolestaan valittu toiselle kaudelle Kaliforniassa. Demokraattien voiton myötä edustajainhuone on saamassa ensimmäisen naispuolisen puhemiehensä, Nancy Pelosin. Kongressiin on myös valittu ensimmäinen muslimiedustaja, demokraatti Keith Ellison, voitti paikan edustajainhuoneessa. Nykyisessä edustajainhuoneessa demokraateilla on 201 paikkaa, republikaaneilla 229 paikkaa ja sitoutumattomilla yksi. Neljä paikkaa on ollut vapaana. Senaatissa puolestaan republikaaneilla on 55 paikkaa ja demokraateilla 44. Sitoutumattomia senaattoreja on yksi. Vaaleissa valittiin koko edustajainhuone sekä 33 senaattin sadasta edustajasta. AP, AFP, Reuters