1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset maksavat palveluista paljon

Kotitalouksien ostamien palveluiden hinnat ovat Suomessa kalliita verrattuna muihin Euroopan maihin, kertovat Eurostatin kansainvälinen hintavertailu ja Tilastokeskus. Suomalaiset maksavat palveluista lähes kolmanneksen enemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Suomi sijoittuu 27 maan palveluvertailussa viidenneksi kalleimmaksi maaksi. Kolmen EFTA-maan eli Islannin, Sveitsin ja Norjan hinnat ovat Euroopan korkeimmat. Suomea kalliimpi maa on myös Tanska. Ruotsi ja Irlanti ovat Suomen jälkeen tutkimuksessa sijalla kuusi.

Tutkimuksessa mukana olleista palveluista liikennepalvelut ovat Suomessa kalliita ja viestintäpalvelut puolestaan melko edullisia. Liikennepalveluihin kuuluvat sekä maantie-, ilma- että vesiliikenne. Viestintäpalvelut sisältävät puhelut, internet- ja postipalvelut.

EU:ssa hintataso vaihtelee kuitenkin huomattavasti eri jäsenvaltioiden välillä. Työvoimavaltaisilla palvelualoilla maiden väliset hintaerot ovat tyypillisesti suuret muun muassa työvoimakustannusten erojen vuoksi. Pääomavaltaisilla toimialoilla hintaerot ovat huomattavasti pienemmät.

Tutkimuksessa halvimmiksi maiksi paljastuivat EU:n uudet jäsenmaat ja hakijamaat. Edullisin maa palveluissa on Bulgaria ja toiseksi halvimmat ovat Liettua, Tsekki ja Romania.

Tutkimus kattoi energian, liikennepalvelut, viestintäpalvelut, ravintolat ja hotellit sekä virkistyksen ja kulttuurin. Näiden keskimääräinen osuus kotitalouksien kulutusmenoista koko Euroopan tasolla on 23 prosenttia.