1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulli estää liikenteen Vaalimaalle

Tulli on ryhtynyt rajoittamaan rekkaliikennettä Vaalimaan rajantarkastusasemalla mittavien rekkajonojen vuoksi.

Tulli on päättänyt, että Vaalimaan-Torfjanovkan rajanylityspaikalle ei toistaiseksi voi passittaa rekkoja satamista eikä sisämaan liikennekeskuksista.

Passitus tarkoittaa sitä, että kun rekka lähtee Suomessa Venäjälle, sille pitää avata passitusasiakirja. Asiakirjassa määritellään rekan reitti ja rajanylityspaikka.

- Nyt on siis päätetty, että Vaalimaata ei toistaiseksi merkitä passitusasiakirjaan rajanylityspaikaksi. Tämä on erittäin harvinainen toimenpide, sillä tulli ei yleensä halua puuttua liikennöitsijöiden vapauteen määräämällä rekkojen reittejä. Tilanne Vaalimaalla on nyt kuitenkin niin halvautunut, että on pakko tehdä tämä toimenpide, kertoo Itäisen Tullipiriin johtaja Tommi Kivilaakso.

Keskiviikkona sovittiin myös, että liikenne ohjataan Vaalimaalta muualle aina kun rekkajonon pituus ylittää 30 kilometriä eli jatkuu Lelun tienristeyksestä Haminaan päin, sanoo Kivilaakso.

Liikkuva Poliisi auttaa tullia liikenteen ohjauksessa. Poliisi käännyttää nyt kaikki lännestä eli Hangosta ja Turusta tulevat autojenkuljetusrekat Porvoon moottoritien päässä edelleen joko Nuijamaan-Brusnitshnojen tai Imatra-Svetogorskin rajanylityspaikoille. Passitettavia rekkoja ei siis päästetä Kotkan suuntaan.

- Kehotamme Venäjälle matkaavia tai sieltä tulevia kuljettajia odottamaan muualla, kunnes tilanne helpottuu. He voivat käyttää myös siis pohjoisempia reittejä, Kivilaakso neuvoo.

Vaalimaan jonojen syynä on erittäin huono sää. Kivilaakso uskoo, että lumipyry vaikeuttaa liikennettä koko tämän viikon.

Nuijamaan rekkajono pitenee Rekkajono Nuijamaan raja-asemalta on kasvanut jo yli 17 kilometrin pituiseksi. Jono ulottuu raja-asemalta pian valtatie 6:lle asti. Venäjälle pyrkivien rekkojen määrä on kasvanut pitkin iltaa, koska liikennettä on ohjattu pois tukkoiselta Vaalimaan reitiltä. Nuijamaa on Vaalimaata lähin rajan ylityspaikka raskaalle liikenteelle. Sen sijaan Imatran Pelkolan raja-asemalla jono on pysynyt illan aikana lähes ennallaan, parissa kilometrissä. Pelkolan raja-asema suljetaan yöksi kello 23, ja asemalla uskotaan, että aamulla kun puomi taas avataan kello 7, jono voi olla pidempi. Liikenteenohjauksen ansiosta rekkojen määrä on hitaasti vähentynyt Vaalimaalla. Siellä Venäjälle pyrkiviä rekkoja on kuitenkin jonossa vielä 40:n kilometrin matkalla.