1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työvoiman houkuttelu puhutti eduskunnassa

Eduskunta on kiistellyt siitä, painottaako Suomi riittävästi vai liikaa työvoiman houkuttelua maahanmuuttopolitiikassaan.

Kokoomuksen mielestä Suomen pitäisi olla aktiivisempi saadakseen maahanmuuttajia paikkaamaan jo useita aloja kiusaavaa työvoimapulaa. Kokoomuksen Arto Satonen puolusti työn perässä muuttamista sillä, että ne, joilla on työpaikka jo tullessaan, kotoutuvat Suomeen paremmin.

Vasemmistoliitto sen sijaan varoitti eduskuntaa ja hallitusta asettumasta Jumalan asemaan maahanmuuttaja valittaessa. Vasemmistoliiton Minna Sirnön mielestä työperäisen maahanmuuton korostaminen voi johtaa rusinat pullasta -ilmiöön: maahanmuuttajiksi kelpaavat vain tuottavat yksilöt.

Kristillisdemokraatit puolestaan kysyivät, miksi maahanmuuttajista puhutaan vain työvoimana, ei ihmisinä.

Jaakonsaari: Maahanmuuttajien kotouttaminen epäonnistunut Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd.) mielestä viranomaiset eivät ole onnistuneet maahanmuuttajien kotouttamisessa, suvaitsevuuden lisäämisessä ja rasismin torjunnassa. Jaakonsaari muistutti, että EU-maissa maahanmuuttajien työttömyys on lähes kaksinkertainen muihin verrattuna. Jaakonsaaren mielestä Suomi voisi ottaa mallia 70-luvun Ruotsista, siellä tarjottiin suomalaisille työtä ja sen ohessa kielikoulutusta. Tässä olisi Jaakonsaaren mielestä aiheita ensi tulokierrokselle. Suomelta on puuttunut johdonmukainen maahanmuuttopolitiikka. Tämän ulkoasiainvaliokuntakin toteaa mietinnössään. Myös EU on herännyt vasta väestön vanhetessa käynnistelemään yhteistä maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikkaa. Nyt myönnetään myös se, että laillisen maahanmuuton estäminen ruokkii laitonta maahanmuuttoa. Suomessa maahanmuutto-, turvapaikka- ja pakolaisuusasiat jakaantuvat työministeriön ja sisäministeriön kesken. Ulkoasiainvaliokunnan mukaan hallintoa tulee järkeistää, sillä se ei toimi asianmukaisesti. Työministeriö ja sisäministeriö vääntävätkin kättä siitä, kummalle maahanmuuttoasiat pitäisi keskittää. YLE24