Hyppää sisältöön

Khiam-raportti: Israelin hyökkäyksen tahallisuudesta ei todisteita

Valtioneuvoston kanslian asettama asiantuntijaryhmä ei ole löytänyt todisteita siitä, että Israel olisi hyökännyt tarkoituksella YK:n asemia vastaan Khiamissa Libanonissa.

Ryhmä ei myöskään löytänyt perusteita kyseenalaistaa Israelin selvitystä, jonka mukaan hyökkäys johtui virheestä.

Valtioneuvoston kanslian asettama asiantuntijaryhmä luovutti perjantaina selvityksensä suomalaisen rauhanturvaajan kuolemaan johtaneen pommi-iskun syistä. Selvityksen otti vastaan pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Osastopäällikkö Irma Ertmanin johtama asiantuntijaryhmä pyrki selvittämään, miksi Israel ampui heinäkuussa 500 kilon täsmäpommin YK:n tukikohtaan Khiamissa Etelä-Libanonissa.

Tukikohta tuhoutui täysin Israelin armeijan iskussa, ja neljä UNTSO-operaation sotilastarkkailijaa sai surmansa. Yksi heistä oli suomalainen kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen. Muut kolme sotilastarkkailijaa olivat Kiinasta, Kanadasta ja Itävallasta.

" Israelin selvitys ei riittävä"

Asiantuntijat ovat perehtyneet Israelin ja YK:n asiasta tekemiin selvityksiin. Työryhmän mukaan Israel on myöntänyt, että virhe oli heidän. Israel on myös pahoitellut tapahtunutta. Israelin selvitys on työryhmän mukaan looginen, mutta ei riittävä.

Israelin selitys lähti siitä, että YK:n tukikohta katosi Israelin asevoimien tietokannoista tietokonevirheen takia. Tästä syystä ilma- ja tykistöpommitus jatkui alueelle, vaikka YK huomautti asiasta toistuvasti. Asiaa pahensi se, että Israel vaihtoi alueella olevia joukkojaan. Seudun ja YK-tukikohdan sijainnin tunteva divisioona vedettiin pois ja korvattiin toisella, joka ei tuntenut aluetta.

Työryhmä kertoi Suomen esittäneen Israelille seitsemän lisäkysymystä, mutta Israel ei vastannut niihin. Lisäkysymykset koskivat muun muassa sitä, mikä oli Israelin asevoimien ryhmitys, miten paikallisia asukkaita informoitiin tapahtumista, miten armeija itse raportoi niin sanotuista lähelleampumistapauksista ja miten tykistötulta tarkkailtiin.

Vanhanen: Asia loppuun käsitelty Pääministeri Vanhanen arvioi, ettei selvitystyötä enää jatketa työryhmän päätettyä työnsä. Listätietoa ei ole saatavilla edes poliittisella painostuksella. Hän huomautti tosin, että työryhmä kutsutaan uudelleen koolle, jos lisätietoa tavalla tai toisella tulee. Rauhanturvaajien kuoleman takia ketään ei aseteta syytteeseen. Syyte edellyttäisi, että olisi osoitettava yksittäinen ihminen, joka olisi asiasta vastuussa. Tässä tapauksessa sellaista henkilöä ei voida osoittaa, työryhmä arvioi. Myös Israelin sotilassyyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen. Tapahtuman johdosta YK:n rauhanturvaajien ohjeita riskialueilla tarkistetaan. Esimerkiksi asellisten ryhmien olemassaoloa rauhanturva-alueella pyritään rajoittamaan. Aseellisten yhteenottojen riski otetaan entistä tarkemmin huomioon joukkojen mandaattia harkittaessa. YLE24 Katso Khiam-raportin luovutustilaisuus (wmv.211) (siirryt toiseen palveluun)

.
.