Työväen keskusmuseo tuulettaa Karl Marxia

Työväen keskusmuseo Tampereella tarttuu uudessa näyttelyssään Karl Marxiin. Museo lupaa pöllyttää työväenliikkeen pääfilosofia ja hänen ajatuksiaan jälkiviisaasti ja säälimättä.

Näyttelyn suunnitteluvaiheessa on ollut mukana viisi nuorta puolalaista museoalan ammattilaista, jotka osallistuivat EU-rahoitteeseen vaihto-ohjelmaan. He tuovat näyttelyyn näkökulman lapsuutensa sosialistimaasta, jossa Marxin nimeen ei ole enää aikuisiällä tavattu vannoa.

Näyttelyn järjestäjien mukaan Marx ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan sosialismin kaaduttuakaan, vaan hänen analyysinsä ovat antaneet 2000-luvun ekonomisteille aineksia muun muassa globalisaatiokeskusteluun. 1818-1883 elänyt Karl Marx oli yhteiskuntafilosofi ja sosiaaliteoreetikko. Jälkipolvet tuntevat hänet kapitalistisen yhteiskunnan yleisimmät taloudelliset liikelait määrittelevästä teoriastaan. Laaja talouden teoriaa käsittelevä teos Pääoma julkaistiin vuonna 1867. Vuonna 2003 Karl Marx valittiin Saksan yleisradioyhtiön ZDF:n äänestyksessä kolmanneksi suurimmaksi saksalaiseksi heti Konrad Adenauerin ja Martti Lutherin jälkeen. Työväen keskusmuseo Werstaan Karl Marx -näyttely on avoinna ensi keväälle maaliskuun 25. päivään asti. YLE24, STT Keskustelua Marxin Pääoma-teoksesta (audioklippi Elävässä arkistossa)