1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

YK soittaa, Israel vastaa vaan ei välitä

Suomalaisasiantuntijoiden Khiam-raportti luovutettiin tilaajalleen eli pääministeri Matti Vanhaselle perjantaina. Se päättää selvitysten sarjan, jolla on yritetty saada selkoa, miksi Israel ampui heinäkuun 25. päivä täsmäpommin YK:n Khiamin tukikohtaan. Nyt pommi-iskusta on Israelin, YK:n ja suomalaisten selvitykset, mutta ei selvyyttä, kirjoittaa TV-uutisten politiikantoimittaja Pirjo Auvinen.

Kotimaan uutiset

Khiam-iskussa kuoli neljä YK:n sotilastarkkailijaa, yksi heistä oli suomalainen kapteeniluutnantti Jarno Mäkinen, 29. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan Israelin ja YK:n raportit ovat tapahtumien kulusta ovat "loogisia, mutta eivät kattavia".

Israel kieltäytyi vastaamasta suomalaisten esittämiin seitsemään lisäkysymykseen tapahtumien kulusta. Asiantuntijat eivät siis pääse pitemmälle, eikä hallitus pääministeri Matti Vanhasen mukaan aio vaatia vastauksia Israelilta poliittisia teitä. Ei, vaikka Vanhasenkin mukaan tapahtumien kulusta Khiamissa on yhä pahoja aukkoja.

Vakavinta niin asiantuntijoiden kuin Vanhasenkin mielestä on se, että Israel jatkoi Khiamin pommituksia YK:n lukuisista yhteydenotoista ja vetoomuksista huolimatta.

Suomalaisraportin mukaan tuhopäivänä 25. heinäkuuta Khiamiin kylään ja tukikohdan läheisyyteen ammuttiin 17 lentopommia ja 16 tykistökranaattia. Tulitus jatkui tuntikausia. Esimerkiksi YK:n tukikohtaan osui ennen tuhoaavaa täsmäpommia neljä tykistökranaattia.

YK:sta soitettiin päivän mittaan Israeliin toistakymmentä kertaa ja vedottiin ja vaadittiin vuosikymmeniä samalla paikalla sijainneen tukikohdan tulittamisen lopettamista.

Israelin armeijan pohjoisessa voimaryhmässä puheluihin vastattiin, tulitukset luvattiin keskeyttää ja maaliluettelot tarkistaa. Iskut kuitenkin jatkuivat, koska kuten Israel on asiaa selvittänyt, sen huippuvarustellun armeijan kartoista puuttui merkintä YK-tukikohdasta.

YK soitti, Israel vastasi mutta ei välittänyt.

Pääministeri Matti Vanhanen on saanut Israelin pääministeriltä henkilökohtaisen kirjeen, jossa Israel on esittänyt pahoittelut ja anteeksipyynnön. Kirjeessä Olmert toistaa, että Israelin hallitus on myöntänyt, että sotilastarkkailijoiden kuolema johtui Israelin asevoimien tekemistä virheistä.

Mutta heti kirjeestä kerrottuaan Vanhanen poikkesi puheensa käsikirjoituksesta ja sanoi kyseen olevan myös asenteista, Israelin asenteista. Siitä Suomen viestiä Israelin ulkoministerille on Vanhasen mukaan jo vienyt presidentti Tarja Halonen. Suomi odottaa Vanhasen mukaan Israelin muuttavan suhtautumistaan YK:hon "paremmaksi ja kunnioittavammaksi".

Eli toiveena on, että kun YK:sta soitetaan, niin siihen ei vain vastattaisi vaan myös uskottaisiin.

Pirjo Auvinen (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi