1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tutkimus: Metsäkadon käänne näköpiirissä?

Tuoreen tutkimuksen mukaan pelko maailman metsien häviämisestä saattaakin olla turha. Puusto lisääntyy yleisesti eräitä köyhiä maita lukuunottamatta. Metsiä näyttää edelleen häviävän enemmän kuin kasvaa. Jos kehitys kuitenkin jatkuu hyvänä, häviäminen saatetaan voida pysäyttää 30 vuodessa, tutkijat arvioivat.

Helsingin yliopiston professorin Pekka Kaupin johtama ryhmä on tutkinut metsien kuntoa uudella tavalla, huomioimalla metsien pinta-alan lisäksi puuston tilavuuden, biomassan ja ilmasta sidotun hiilidioksidin määrän.

Biomassa määrä on lisääntynyt 15 vuoden aikana noin puolessa maailman 50 metsäisimmästä maasta. Väkirikkaista maista kehitys on ollut myönteistä etenkin Kiinassa ja Intiassa.

Brasiliassa ja Indonesiassa kuitenkin katoaa vielä valtavia aloja trooppista metsää.

Tutkijat: Köyhyys edistää metsäkatoa Tutkijoiden mukaan metsiä hävittää etenkin köyhyys, eivät niinkään kaupalliset hakkuut. Kasvava köyhä väestö tarvitsee polttopuuta, myy puuta rahan saamiseksi sekä raivaa metsiä ruokakasvien viljelyn tieltä. Toisaalta paperin kierrätys ja sähköiseen viestintään siirtyminen vähentävät puutuotteiden kysyntää ja auttavat siten säilyttämään metsäalaa. Myös tehomaatalous merkitsee sitä, että viljelymaata tarvitaan vähemmän. Monin paikoin maailmassa on kuitenkin tutkijoiden mukaan siirrytty metsien häviämisestä metsäalan kasvuun. Käännekohta on heidän mukaansa tapahtunut etenkin maissa, joissa bruttokansantulo asukasta kohden ylittää 4 600 dollaria eli 3 600 euroa. Kuitenkin esimerkiksi Kiinassa metsäala on saatu kasvuun määrätietoisella politiikalla, vaikka BKT ei ole saavuttanut kyseistä rajaa. Laajojen metsitysprojektien avulla metsäala on kasvanut 1970-luvun lopun 96 miljoonasta hehtaarista 143 miljoonaan hehtaariin. Tutkimuksen julkaisi PNAS-tiedelehti. Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia ja Kiinan tiedeakatemia. YLE24, STT