Chavez suuntasi jälleen Kuubaan syöpähoitoon

Venezuelan presidentti Hugo Chavez lensi Kuubaan lauantai-iltana saadakseen neljättä sädehoitoa, jolla hoidetaan Chavezin uusiutunutta syöpää. Chavez jätti väliin Amerikkojen huippukokouksen Columbian Cartagenassa. Kokouksessa Venezuelaa edustaa maan ulkoministeri Nicolas Maduro.

Ulkomaat
Chavez hyvästelee ihmisiä lentokoneen edessä.
Hugo Chavez hyvästeli ministereitään poskisuudelmin Caracasissa ennen nousuaan koneeseen, joka vei hänet Kuubaan sädehoitoon.Reuters-tv

Venezuelan valtion televisio näytti kuvaa Chavezista astumassa koneeseen Simon Bolivar -lentokentällä kello kahdeksan paikallista aikaa.

Venezuelan ulkoministeri Nicolas Maduro ilmoitti Chavezin jättävän kokouksen väliin lääkäriensä suosituksesta. Chavezin itsensä mukaan matka sädehoitoon Kuuban Havannaan kestää useita päiviä.

Chavezin päätös tuli juuri ennen mahdollista yhteenottoa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kanssa Cartagenan huippukokouksessa. Chavez on usein käyttänyt alueellisia kokouksia lavanaan ilmaista kriittikkinsä Yhdysvaltain vaikutuksesta Latinalaisessa Amerikassa ja visionsa Latinalaisen Amerikan yhdentymisestä.

Chavezin poissaolo herätti kysymyksiä siitä, miten Chavezin syöpä vaikuttaa hänen poliittiseen tulevaisuuteensa.

- Chavezin päätös olla osallistumatta Cartagenan huippukokoukseen lisää vain epäilyksiä siitä, että hän on todella sairas. Olisi ollut hänen poliittisen etunsa mukaista osallistua - kolumbialaiset ja myös muut halusivat hänen olevan paikalla, Inter-American Dialogue -ajatushautomon johtaja Michael Shifter totesi.

Lupa kansalliskokoukselta, mikäli Kuuban matka yli viisi päivää

Venezuelan perustuslain mukaan Chavezin täytyy anoa lupaa kansalliskokoukselta, mikäli hän viipyy maan ulkopuolella pidempään kuin viisi päivää.

Chavezin ilmoitus paluusta Kuubaan tuli vain kaksi päivää sen jälkeen, kun hän myöhään keskiviikko-iltana saapui Kuubasta, jossa oli ollut säteilyhoidossa kolmatta kertaa.

Chavez oli ajoittanut paluunsa Venezuelaan osallistuakseen tapahtumiin, joissa juhlittiin hänen paluutaan presidentiksi 10 vuotta sitten tapahtuneen lyhyen vallankaappauksen jälkeen.

Chavez oli syöpäleikkauksessa Havannassa helmikuussa, kun hänen alunperin vuonna 2011 diagnosoitu syöpänsä uusiutui. Hän on saanut sädehoitoa toistamiseen poistetun pahanlaatuisen kasvaimen jälkeen. Viranomaiset eivät ole koskaan antaneet tarkkoja tietoja, missä Chavezin syöpä tarkalleen on.

Lähteet: AP, AFP