Ilmastonmuutos voi lisätä metsäpaloja

Ilmastonmuutos voi johtaa pahojen metsäpalojen lisääntymiseen, arvioivat yhdysvaltalaiset asiantuntijat. Palojen lisääntyminen on liitetty muun muassa lämpötilan nousuun.

luonto

Vastikään päättynyt Yhdysvaltain metsäpalokausi oli vakavin koskaan tilastoitu. Maassa syttyi yli 89 000 paloa, jotka riehuivat 3,8 miljoonan hehtaarin alueella.

Laajojen metsäpalojen lisääntyminen erityisesti Yhdysvaltain länsiosassa on kytketty lämpötilan kohoamiseen.

Ilmastonmuutoksen arvioidaan myös pidentävän ajanjaksoa, jolloin metsäpaloja tyypillisesti esiintyy. Nykyisin paloja on ollut eniten loppukesällä ja alkusyksystä, mutta osa tutkijoista jopa uskoo, että niitä saattaisi tulevaisuudessa olla vuoden ympäri.

San Diegossa kansainväliseen metsäpalokokoukseen osallistuneet asiantuntijat totesivat myös, että metsäpalojen sammutustöitä vaikeuttavat metsien paksu aluskasvillisuus sekä ihmisasutuksen laajeneminen metsien läheisyydessä.

Vakavat metsäpalot voivat puolestaan aiheuttaa merkittäviä muutoksia alueen luonnossa ja kasvillisuustyypeissä. Tämä voi jopa ajaa alkuperäisiä eläin- ja kasvilajeja sukupuuttoon. Lisäksi paloissa vapautuu ilmaan tonneittain kasvihuonekaasu hiilidioksidia.

Kokouksessa muistutettiin, että vakavien metsäpalojen sammuttaminen käy myös kalliiksi. Esimerkiksi viime tilivuonna Yhdysvaltain metsähallinnolle koitui paloista 1,17 miljardin euron lasku.

AP