Al-Jazeera aloittaa englanninkieliset lähetykset

Maailman tietoisuuteen al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenin puheita näyttämällä noussut tv-kanava al-Jazeera aloitti keskiviikkona englanninkieliset lähetykset. Myös Ranskassa aloittaa joulukuussa uusi maailmanlaajuinen tv-kanava France24, joka haluaa haastaa Yhdysvaltain mediavallan.

Ulkomaat

Al-Jazeera English ilmoittaa haluavansa toimia vastapainona länsimaiden uutisvälitykselle. Se lähettää uutisia aluksi 12 tuntia vuorokaudessa Dohasta, Kuala Lumpurista, Lontoosta ja Washingtonista. Vuodenvaihteessa suoraa lähetystä on luvassa ympäri vuorokauden.

- Al-Jazeera haluaa kertoa globaaleista asioista paikallisten silmin. Kanava haluaa myös rikkoa pohjoisen vallan ja tuoda asiat esille objektiivisemmin esille, Al-Jazeeran Lontoossa asemapaikkaansa pitävä suomalaistoimittaja Pia Heikkilä sanoo.

Yhdysvaltain mediavaltaa vastaan haluaa taistella myös Ranska. Mittavan rahoituksen Ranskan hallitukselta saanut France24 -kanava aloittaa lähetyksensä neljällä kielellä joulukuun alussa. Professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta ei kuitenkaan usko, että uusista kanavista on nykyvallan eli CNN:n tai brittien BBC:n haastajiksi.

- Tiedonvälitys on jatkossakin yhdysvaltalaisten varassa. Al-Jazeera monipuolistaa tarjontaa. En usko, että se lähtee propagandasotaan, mutta tarjoaa toisenlaisen näkökulma kuin USA, Hämeen-Anttila sanoo.

Suomessa uutta al-Jazeera-kanavaa tarjoavat kaapeliyhtiöt.

TV-uutiset, AFP

Lähteet: Al-Jazeeran Internet-sivut