1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtionpalkinnot säveltämisen, monikulttuurisen elokuvan ja kaupunkifestivaalin taitajille

Kulttuuriministeri Tanja Saarela on jakanut torstaina iltapäivällä kolme taiteen valtionpalkintoa. Taiteen valtionpalkinnot myönnettiin säveltäjä Kaj Chydeniukselle, elokuvaohjaajana ja taiteilijana tunnetulle Katariina Lillqvistille sekä ANTI -contemporary art festival ry:n taiteelliselle johdolle: Erkki Soiniselle ja Johanna Tuukkaselle.

kulttuuri

Taiteen keskustoimikunnan myöntämät palkinnot ovat arvoltaan 15 000 euroa. Taiteen keskustoimikunnan perusteluissa kiitetään Kaj Chydeniuksen sävellystuotantoa ainutlaatuisuudesta niin merkittävyyden kuin määränkin suhteen. Chydenius on säveltänyt kamarimusiikkia, kamarioopperoita, lastenoopperoita, kuoro- ja yksinlauluja sekä säännöllisesti myös levyttänyt sävellyksiään. Säveltäjä on myös antanut uuden elämän tuhansille runoille ja tehnyt runoutta tunnetuksi entistä laajemmalle yleisölle. Katariina Lillqvist on kansainvälisesti tunnettu taiteilija lasten- ja vähemmistökulttuurin alueelta. Hän on käsikirjoittaja, animaatio- ja dokumentti-elokuvaohjaaja sekä radiodokumenttien ja kuunnelmien tekijä. Lillqvist on käsitellyt animaatioissaan, dokumenttielokuvissaan ja kuunnelmissaan romanikulttuuria Suomessa ja Euroopassa. Tällä hetkellä työn alla on animaatiosarja, joka perustuu pienten pohjoisten kansojen, mm. saamelaisten, vanhoihin satuihin ja legendoihin. ANTI -contemporary Art Festival on taiteen keskustoimikunnan mukaan ainutlaatuinen tapahtuma suomalaisessa taidekentässä. Se on ainoa kansainvälinen festivaali, joka esittelee esittävän taiteen ajankohtaisia ilmiöitä sekä taiteiden välisillä rajapinnoilla liikkuvia taiteilijoita ja teoksia kaupunkitiloissa.

Erkki Soinisen ja Johanna Tuukkasen luotsaama festivaali on esitellyt ympäristötaidetta ja live art -teoksia Kuopiossa vuodesta 2002 alkaen.

Taiteen valtionpalkinnot ovat tunnustuksia kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Lähteet: YLE24

Lue seuraavaksi